Ga naar de inhoud
Fout vlees

NVWA faalt bij toezicht op slachthuizen, optreden dierenartsen verschilt sterk

Inspectie van vee in een Friese slachterij (archieffoto). Beeld © ANP

Het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op slachthuizen in Noord-Nederland functioneert slecht. Dierenartsen treden niet op tegen misstanden, gaan te innig om met eigenaren van slachthuizen en de leiding treedt daar niet tegen op. Dat staat in een nieuw verschenen rapport.

Bij slachthuizen in Noord-Nederland worden regelmatig zieke en wrakke dieren aangevoerd en geslacht. Dat is tegen de wet, maar toch worden er geen boetes voor uitgedeeld. Volgens het rapport (pdf) – geschreven in opdracht van minister Carola Schouten van Landbouw – gaat deze praktijk tot aan de dag van vandaag door, omdat handelaren, boeren en slachters 'onvoldoende en niet consequent worden aangesproken'.

De conclusie over het optreden van de NVWA is hard: "De doelstelling om dierenwelzijn te verbeteren en om misstanden te voorkomen, wordt niet behaald."

Toezicht
Lees ook:
Toezicht op slachthuizen rammelt al jaren

Grote onderlinge verschillen

Het grootste probleem is dat er te grote verschillen bestaan tussen dierenartsen onderling. Enkelen treden wel op ('preciezen') als ze een misstand zien, anderen laten een 'overtreding voor wat het is'. Er zijn volgens het rapport dierenartsen die nog nooit een rapport van bevindingen hebben opgesteld of een boete hebben uitgedeeld.

Doordat de NVWA dit verschil tussen dierenartsen laat voortbestaan, komen de 'preciezen' in de knel. Eigenaren van slachthuizen begrijpen niet waarom ze soms wel worden bestraft en soms niet. Dit leidt soms tot agressie tegen zo’n 'precieze' dierenarts. Volgens de onderzoekers had de NVWA maatregelen kunnen en moeten nemen om dit te voorkomen.

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen NVWA laten export ernstig zieke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toe

Ook op zogenaamde exportverzamelplaatsen gaat de controle niet goed. Daardoor kunnen zieke of kreupele dieren, die dus niet transportwaardig zijn, toch op de vrachtwagen naar het buitenland terecht komen.

Eigenaren van slachthuizen hebben een aantal keren de interne planning van de NVWA in handen gekregen. Daardoor wisten ze welke dierenarts bij hen zou komen controleren. Volgens het rapport is het aannemelijk dat de slachthuizen daar rekening mee hielden. Slechte en zieke dieren zouden daardoor zijn geslacht op dagen dat een dierenarts aanwezig was die het niet zo nauw nam.

Eerdere aanbevelingen niet doorgevoerd

Onderzoeksbureau 2Solve werd door de minister ingeschakeld na meldingen van klokkenluiders en na reportages van RTL Nieuws eerder dit jaar. Volgens de onderzoekers is er veel mis binnen de NVWA, hoewel er al vele rapporten en verbeterplannen zijn geschreven. "Eerdere aanbevelingen zijn kennelijk niet overgenomen of de voorgestelde aanpassingen zijn niet doorgevoerd", staat in het rapport.

NVWA
Lees ook:
NVWA greep niet in bij vervoer ernstig zieke dieren, afgekeurd vlees in voedselketen