Eén op de tien

Bollentelers gebruiken verboden landbouwgif nog steeds

12 september 2019 17:57 Aangepast: 12 september 2019 18:32
Hyacintenbollen worden gerooid Beeld © ANP

Eén op de tien bloembollentelers houdt zich niet aan de regels op het gebied van onkruidbestrijding. Toch gaat het hiermee wel een stuk beter dan vier jaar geleden, maar echt reden tot juichen is er nog niet.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vier jaar geleden was nog bijna de helft van de bloembollentelers (45 procent) in overtreding. De NVWA deed inspecties bij 300 telers van bloembollen. Daaruit blijkt onder meer dat het kankerverwekkende landbouwgif formaldehyde, al sinds 2013 verboden, nog steeds wordt toegepast.

Grondwaterwinning

In totaal maakte de NVWA 31 boeterapporten op. Ook kregen bedrijven waarschuwingen voor het ongeoorloofde gebruik van chloor voor de ontsmetting van bollen. Dat gold ook voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de buurt van beschermde grondwatergebieden.

Nederland is nog steeds een van de belangrijkste spelers van de wereld als het gaat om het telen van bloembollen. Ons land telt ruim 1600 bloembollenbedrijven. Zij teelden vorig jaar ruim 27.000 hectare bloembollen, waaronder tulpen, lelies, dahlia's en hyacinten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereld blijft verliefd op onze bloembollen: teelt op hoogtepunt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore