Tweede verdachte gepakt

Zus oog in oog met vrouw vermiste oud-topman Philips

12 september 2019 16:21 Aangepast: 12 september 2019 16:58
Tob Cohen met zijn vrouw. Zij is een verdachte in de moordzaak.

De politie heeft in de zaak van de verdwijning van oud-Philipstopman Tob Cohen een tweede verdachte opgepakt. Een grote opluchting voor zijn zus Gabrie Cohen, die samen met misdaadverslaggever John van den Heuvel naar de Keniaanse rechtbank is afgereisd. "Het was een heel beladen zitting", zegt Van den Heuvel.

Oud-topman Tob Cohen, die al tientallen jaren in Kenia woont, verdween plotseling op 20 juli. Volgens zijn Keniaanse vrouw Sarah W., met wie hij in scheiding lag, was hij in Thailand voor medische hulp en zou hij in een 'foute taxi' zijn gestapt.

Illegaal gecremeerd

Maar de Keniaanse politie en het Openbaar Ministerie houden er rekening mee dat de oud-topman illegaal gecremeerd is of onder het hotel ligt dat in opdracht van de echtgenote is gebouwd. Zijn zus, Gabrie Cohen, heeft altijd geloofd dat haar broer door een misdrijf om het leven is gekomen en niet meer leeft.

Samen met misdaadverslaggever John van den Heuvel woonde zij vandaag de rechtszaak in Nairobi bij.

Naar gevoel

"Sinds het moment dat haar broer spoorloos was, heeft zus Gabrie altijd een naar gevoel gehad. Ze is er zeker van dat haar broer niet meer leeft", zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel telefonisch vanuit Kenia.

Vandaag werd duidelijk dat de ex-vrouw langer in de cel blijft. Ook maakte de politie bekend dat er een tweede verdachte is opgepakt, een vriend van de ex-echtgenote. 

Emotionele zitting

Van den Heuvel spreekt over een beladen en emotionele zitting: "Het was de eerste keer na de verdwijning van Tob Cohen dat zijn zus de ex-vrouw recht in de ogen kon kijken. Ze zaten vijf meter bij elkaar vandaan. Het is een grote opluchting dat zij langer in de cel blijft. De politie en het OM nemen de zaak zeer serieus." 

Het was chaotisch in de rechtszaal, zegt Van den Heuvel. "Het gaat er hier wel heel anders aan toe dan in Nederland. De zitting zou om 9 uur vanochtend beginnen, maar dat werd 13 uur." 

Echtelijke ruzies

Tod Cohen had voorafgaand aan zijn verdwijning langere tijd ruzie met zijn vrouw Sarah, van wie hij wilde scheiden. De Keniaanse politie vermoedt dat zijn ex-vrouw haar zinnen had gezet op de villa en het vermogen van Cohen en hem daarom liet vermoorden.

Van den Heuvel: "Dat de politie vanochtend bekend heeft gemaakt dat er een tweede verdachte is opgepakt, een vriend van de vrouw, is ook een enorme opsteker voor de zus. Alles lijkt op zijn plek te vallen."

"De zus heeft ook altijd gezegd dat de onderste steen boven moet komen."

Team agenten 

Ook een klein team van vier Nederlandse politieagenten is naar Kenia afgereisd. Het team voert vandaag overleg met de Keniaanse autoriteiten, onder meer om hulp bij het onderzoek aan te bieden. 

Er wordt op diverse plekken naar sporen gezocht. Volgens Van den Heuvel is de zus van Cohen enorm dankbaar voor de inzet van de Nederlandse politie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore