Nederland

Rotterdam trekt 15,5 miljoen uit voor songfestival, waarvoor blijft onduidelijk

12 september 2019 14:33 Aangepast: 12 september 2019 17:30
Nevena Bozovic uit Servië zingt haar liedje op het ESF in 2019. Beeld © EPA

De gemeente Rotterdam is bereid om een kleine 15,5 miljoen euro bij te dragen aan de organisatie van het Eurovisiesongfestival, dat volgend jaar in de stad wordt gehouden. Maar waar dat geld heen gaat, blijft onduidelijk.

De gemeenteraad besloot vanochtend om het zogeheten bidbook en bijbehorende documenten vrij te geven, maar de financiële details zijn allemaal onleesbaar gemaakt.

Politie-inzet en huur

Wel is duidelijk dat het organiseren van het liedjesfeest, dat plaats zal vinden in Ahoy, de gemeente in totaal 15.498.015 euro gaat kosten. Een deel van die kosten zal in ieder geval zitten in de politie-inzet om het megafestijn veilig te houden.

Binnen de zaal komt de beveiliging voor rekening van de NOS, bleek al eerder uit aanbestedingsstukken. Andere kostenposten voor de gemeente zijn bijvoorbeeld de huur van de accommodatie en het gereed maken van de stad en de logistiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Douze points voor Rotterdam: dit gaat het songfestival kosten en opleveren

Touringcars en posters

Zo valt in het eisenpakket van de NPO te lezen dat er 16 tot 18 dagen lang, 24 uur per dag touringcars beschikbaar moeten zijn om 40 tot 45 delegaties te vervoeren. Van en naar de luchthaven bijvoorbeeld, maar ook van hun hotels naar de repetities en de shows.

Bovendien moeten pers, crew, delegaties en mensen van de organisatie gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in de stad. Voor de hoogste bons van de EBU, de organisatie achter het songfestival, moet een auto met chauffeur permanent beschikbaar zijn.

City branding

Een andere kostenpost is de city branding, reclame voor het festival in de stad. Ook hiervan mogen we weer niet weten wat ervoor uitgetrokken worden. Wel weten we wat er ongeveer geëist wordt.

In het eisenpakket worden bijvoorbeeld posters en schermen op de voornaamste luchthaven genoemd, langwerpige banieren in prominente straten, dubbelzijdige banieren aan lantaarnpalen, abri's, een 'prominent zichtbare aftelklok op een prominent zichtbare locatie', en 'branded taxi's, bussen trams en metro's'.

Als 'hoofdaannemer' van de opdracht staat de gemeente ook garant voor onderdelen die worden uitgevoerd door derde partijen, ook als zij failliet zouden gaan.

Totale kosten: 28 miljoen euro

Uit een eerdere analyse van aanbestedingsdocumenten door RTL Z bleek al dat de NOS in totaal tussen de 8,6 en 12,5 miljoen euro kwijt gaat zijn aan het Songfestival. Als we uitgaan van 12,5 miljoen komen we op totale organisatiekosten voor het feest van 28 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore