Bizar tafereel

Dode vos in weiland gezet om ganzen te verjagen

12 september 2019 13:09 Aangepast: 12 september 2019 15:11
Dode vos gespietst in weiland (foto: Adrie Streefland) Beeld © Adrie Streefland

Het is een luguber gezicht, een vos die is opgezet met pinnen en tiewraps. Het beestje werd in het Noord-Hollandse Petten aangetroffen in een weiland, met de bedoeling om ganzen te verjagen.

Een voorbijganger maakte er twee foto's van en plaatste deze op Twitter. 

De Omgevingsdienst Noord-Holland bevestigt de lugubere vondst. “Ik heb dit nog niet eerder gezien", zegt Eugène Later van de Omgevingsdienst. "We kregen reacties van mensen die het afschuwelijk vinden."

'Achterlijk'

"Wat is dit voor iets achterlijks?", schrijft iemand op Twitter. "Wat een smeerlapperij", schrijft een ander. En: "Wat als er opeens een kindje langsloopt en dit ziet? Dat kan echt niet."

Inmiddels is het beest weg. De landeigenaar verklaarde aan de Omgevingsdienst dat hij de dode vos langs de kant van de weg had gevonden. Hij had veel last van ganzen op zijn land en dacht dat dit de vogels zou afschrikken. 

Het is niet strafbaar wat de man heeft gedaan, maar er is wel veel discussie over het gebruiken van dode dieren als vogelverschrikker. De Partij voor de Dieren wil al erg lang dat dit verboden wordt. Het gebeurt regelmatig dat dode kauwen worden opgehangen als vogelverschrikker.

Een dood dier gebruiken als vogelverschrikker, mag dat?

Boeren gebruiken wel vaker andere dode dieren, vaak kraaien, om andere vogels te verschrikken. Dat is volgens de Vogelbescherming toegestaan onder bepaalde voorwaarden:

Een grondeigenaar of -gebruiker mag dode kraaiachtigen (zwarte kraai, kauw) ophangen, maar alleen als de dieren zijn gedood volgens de wettelijke bepalingen voor schadebestrijding. In dat geval handelt hij niet in strijd met de Wet natuurbescherming. De dieren mogen door hemzelf, maar ook door iemand anders (een boer uit de omgeving), in het kader van schadebestrijding zijn gedood. Hij mag ze vervoeren en ophangen. Of het daadwerkelijk helpt is zeer de vraag, maar het is helaas wel toegestaan.

Bron: Vogelbescherming.nl

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vossen doodgeschoten en opgehangen in bos: 'Dit is provocatie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore