Drinkwatersector bezorgd

Kwaliteit drinkwater in gevaar door bodemverontreiniging

12 september 2019 08:20 Aangepast: 12 september 2019 08:57
Rivier de Maas. Beeld © ANP

De kwaliteit van ons drinkwater is in heel Nederland in gevaar. Het kennisinstituut van de drinkwatersector KWR slaat alarm over de vervuiling van het water door industriële stoffen, mest en medicijnresten.

Het grondwater, dat de bron is voor drinkwater, raakt op steeds grotere diepten en met meer stoffen verontreinigd. Dit leidt volgens het KWR tot een verslechtering van de grondwaterkwaliteit die waarschijnlijk onomkeerbaar is.

Nitraat

Naast medicijnresten en industriële stoffen vormen ook nitraat, bodemverontreinigingen en bestrijdingsmiddelen een gevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Drinkwaterbedrijven luiden de noodklok: 'Tekort dreigt in Maas'

Nieuwe maatregelen

Vewin, de Vereniging van drinkwaterbedrijven, roept op tot nieuwe maatregelen en waarschuwt dat komende generaties problemen krijgen als er nu niet snel actie wordt ondernomen.

Peter van der Velden, voorzitter van Vewin, zegt dat drinkwaterbedrijven zich zorgen maken 'over de toename van bestaande en nieuwe bedreigingen'.

Zorgen om de Maas

Gisteren luidden waterbedrijven rond de Maas, die verenigd zijn in RIWA-Maas, al de noodklok. De Maas, de drinkwaterbron voor vier miljoen Nederlanders, wordt door de droogte steeds kwetsbaarder als drinkwatervoorziening. 

"De droogte is verontrustend", vertelde RIWA-Maas directeur Maarten van der Ploeg aan Trouw. "Niet alleen mensen maar ook de industrie en boeren schreeuwen in de zomer om water. Op dat moment begint ons systeem al te kraken. Is er dan een incident, zoals een onbekende verontreiniging, dan komen drinkwaterbedrijven in de problemen."

Drinkwater is de melkkoe van de overheid

Begin dit jaar ging de prijs van een glas kraanwater omhoog en van een glas flessenwater omlaag. Drinkwaterbedrijven vinden dit niet te verkopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore