Noodhulp verlenen

Eerste Nederlandse militairen aangekomen op Bahama's

12 september 2019 00:36 Aangepast: 12 september 2019 00:38
De Nederlandse militairen vertrokken eerder deze week vanaf Vliegbasis Eindhoven. Beeld © ANP

Een eerste groep van twintig Nederlandse militairen is aangekomen op de Bahama's. Ze hebben contact gelegd met lokale hulporganisaties om een plan te maken voor het verstrekken van noodhulp.

De groep is met helikopters vanaf het Nederlandse marineschip aan land gezet op het eiland Abaco, dat zwaar getroffen is door orkaan Dorian. Eerder waren er al drie Nederlandse militairen gearriveerd, die in overleg met de lokale overheid en hulporganisaties aan een plan voor noodhulp werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2500 vermisten op Bahama's na orkaan Dorian

In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee naar het getroffen gebied afgereisd. "De eerste dag staat in het teken van coördinatie", zegt commandeur Ad van de Sande over de missie.

Drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen

"De eerste militairen zijn met de helikopter naar het eiland gevlogen om te inventariseren waar de bevolking op het eiland nu de grootste behoefte aan heeft. Daarnaast zijn we druk bezig met de voorbereidingen om onze mensen en onze hulpgoederen aan land te krijgen. Daar gaan we ons in de komende dagen voor inzetten."

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama's gaan brengen. Ook is medisch personeel van de landmacht inzetbaar en zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

Dringend behoefte aan noodhulp Bahama's: 'We zijn alles kwijt'

"We hebben op dit moment geen water en geen eten. De kinderen zijn ziek en we zijn alles kwijtgeraakt"

Twee marineschepen: 'haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk'

Nederland heeft twee verschillende marineschepen naar de Bahama's gestuurd. Een van de twee schepen is een amfibisch transportschip. Het is een haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk.

Het andere marineschip is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade, scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk maken van havens op de Bahama's.

VS: vluchtelingen Bahama's krijgen geen speciale immigratiestatus 

Gisteren maakte het Witte Huis bekend dat vluchtelingen vanuit de Bahama's geen speciale immigratiestatus voor Amerika krijgen.

De Verenigde Staten beloofden eerder wel de immigratieprocessen te versnellen, zodat slachtoffers van orkaan Dorian sneller kunnen worden opgevangen. Dat betekent echter niet dat de vluchtelingen ongehinderd Amerika in mogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwachte dodental op Bahama's door orkaan Dorian zal 'onthutsend' zijn

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden Nederlandse militairen bieden noodhulp op Bahama's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore