Nederland

COC slaat alarm over 'lhbti-vijandig' lesmateriaal op islamitische scholen

11 september 2019 20:11 Aangepast: 11 september 2019 20:19
Beeld © ANP

Homobelangenvereniging COC heeft alarm geslagen over een lesmethode van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO). Die is lhbti-vijandig, zegt voorzitter Astrid Oosenbrug tegen Nieuwsuur. Het COC vindt dat de Onderwijsinspectie moet optreden.

In de lesmethode (Help! Ik word volwassen) wordt scholieren voorgespiegeld dat Allah homoseksualiteit zou verafschuwen en dat de straf voor homoseksuelen een stenenregen en de dood zou zijn. Ook transgenders moeten het in het lesmateriaal ontgelden. Verder stelt de lesmethode dat Allah 'vrouwen die op mannen proberen te lijken' zou vervloeken. De lesmethode is ontwikkeld voor 44 bij ISBO aangesloten basisscholen. 

Astrid Oosenbrug van COC Astrid Oosenbrug van COC

'Afschuwelijk en onacceptabel'

"Je zult als islamitisch transgendermeisje of homojongen maar op een school zitten die deze methode gebruikt en in feite te horen krijgen dat je er niet mag zijn. Dat is afschuwelijk, onacceptabel en in strijd met de wet. Scholieren hebben recht op een school waar ze zich veilig en geaccepteerd voelen, en dat kan niet met zo’n lesmethode", stelt Oosenbrug.

De inspectie laat aan Nieuwsuur weten vooralsnog geen reden te zien tot ingrijpen. De passages die zijn voorgelegd, zouden niet in strijd zijn met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Situatie Nederlandse homo's verslechtert, school geen fijne plek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore