Ga naar de inhoud
Zelf gemeld bij politie

Vrouw uit Zaanstad aangehouden voor drogeren en bestelen 94-jarige man

Beeld © Opsporing Verzocht

De politie heeft een 61-jarige vrouw uit Zaanstad aangehouden voor het drogeren en bestelen van een hoogbejaarde man uit Amsterdam-Noord. De vrouw heeft zich vanmiddag bij de politie gemeld nadat er herkenbare beelden van haar werden verspreid.

De zaak werd gisteren besproken in het programma Opsporing Verzocht, daarna kwamen er al vijf tips binnen bij de politie. Omdat de vrouw zich inmiddels bij de politie heeft gemeld, zijn alle herkenbare beelden van haar door de politie offline gehaald.

Leren kennen in het verzorgingstehuis

De hoogbejaarde man had de vrouw op woensdag 24 april leren kennen in de gang van het Amsterdamse verzorgingstehuis waar hij zelfstandig woont. Na een paar uur met elkaar gesproken te hebben, besloten ze om samen een hapje te gaan eten bij een brasserie aan het dichtbijgelegen Buikslotermeerplein. Dat was zo gezellig dat ze nadien nog een afzakkertje dronken bij de man thuis.

Drie dagen later, op Koningsdag, hadden de man en vrouw voor een tweede keer afgesproken. Ze zouden samen naar een voorstelling gaan in het verzorgingshuis. Ditmaal stond de vrouw erop dat zij koffie zou zetten. Vermoedelijk is de man daarmee gedrogeerd. Hij verloor het bewustzijn en werd veel later onderkoeld gevonden op de grond naast zijn bed. De vrouw had intussen een 'flink geldbedrag' opgenomen bij een bankfiliaal in de buurt.

'Ze wist van zijn traumatische oorlogsverleden' 

De man heeft enkele dagen in het ziekenhuis gelegen voor herstel. "Maar de levenslust bij meneer is helaas helemaal verdwenen na deze gebeurtenis", zei een politiewoordvoerster. "Ze heeft echt met zijn leven gespeeld. Als je een man van 94 drogeert, neem je een heel groot risico."

De politie zegt het ook schokkend te vinden hoe berekenend de vrouw te werk ging. "Doordat ze zoveel hadden gekletst, wist ze van zijn traumatische oorlogsverleden. Ze wist dat hij noodgedwongen gescheiden leefde van zijn vrouw. En toch is ze doorgegaan met haar plan."

In de uitzending werd ook aandacht besteed aan een website waarop mensen hun steun kunnen betuigen aan de 94-jarige man. Dat is inmiddels al ruim 1300 keer gedaan, heeft de politie laten weten.