Kamernood

Buitenlandse student op zoek naar kamer vist meestal achter het net

11 september 2019 17:49 Aangepast: 11 december 2019 17:23
Verhuizing naar een studentenkamer in Utrecht (archieffoto). Beeld © ANP

Studenten die op kamers willen, hebben het al zwaar. Maar voor buitenlandse studenten die in Nederland een plekje zoeken, is het nóg lastiger. Verhuurders geven vaak de voorkeur aan studenten uit eigen land, en hetzelfde geldt voor studenten die huisgenoten zoeken.

Het probleem wordt groter doordat het aantal buitenlandse studenten toeneemt. Dit studiejaar volgen 85.955 studenten van over de grens een voltijdsopleiding in Nederland, 11,5 procent van het totaal aantal studerenden. Vorig jaar ging het nog om 10,5 procent.

Oliver Kühn kwam vorig jaar augustus vanuit Duitsland naar Amsterdam om te gaan studeren aan de VU. Hij begon een kamer te zoeken op Facebook, maar boven veel aanbiedingen die hij tegenkwam stonden de woorden 'no internationals'. 

No students

De IJslandse Eva Gudmundsdóttir, die studeert aan de UvA, zat in hetzelfde schuitje. "Ik zat in ongeveer vijftien Facebookgroepen en had alle notificaties aangezet." Maar ook zij zag vaak de woorden 'no internationals' boven aanbiedingen opduiken, of simpelweg 'no students'. Daarmee werd het aanbod wel erg klein. Uit het onderzoek AISS (Annual International Student Survey 2019, pdf) blijkt dat 36,2 procent van de respondenten weleens is afgewezen vanwege hun niet-Nederlandse afkomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot tekort aan studentenkamers: 'Ik heb de hele vakantie gezocht, was continu gestrest'

Huisbaas Raoul Chamuleau in Utrecht verhuurt al zestien jaar kamers aan studenten. Hij zet geen 'no internationals' boven een bericht op Facebook, maar heeft wel een voorkeur voor Nederlandse studenten. "Ik heb twee keer kamers verhuurd aan internationale studenten, aan een Spaanse en Poolse huurder. In beide gevallen waren er situaties ontstaan die in strijd waren met de huurovereenkomst."

Volgens Chamuleau was het onmogelijk om deze huurders te traceren. Daarom gaat zijn voorkeur uit naar Nederlandse huurders: een conflict is juridisch makkelijker af te handelen en het opsporen en aanspreken van die persoon is makkelijker. 

Buitenlander betaalt meer

Uit het AISS-onderzoek blijkt ook dat buitenlandse studenten vaak verhoudingsgewijs meer voor een kamer moeten betalen dan Nederlandse. Ze zijn vaak niet op de hoogte van de regels, prijzen en procedures bij het huren van een kamer. 

Volgens de studentenvakbond LSVb vormen internationale studenten een kwetsbare groep doordat ze bijvoorbeeld niet terecht kunnen bij hun ouders. Daardoor nemen ze sneller genoegen met een hogere huur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Garageboxen als studentenwoningen: mag dit wel?!

Doordat de Duitse student Kühn geen kamer kon vinden via Facebook, maakte hij gebruik van een bemiddelingsbureau. Hiervoor moest hij wel bemiddelingskosten betalen – de kosten die in rekening worden gebracht om verhuurder en huurder bij elkaar te brengen. Huurmakelaars mogen deze bemiddelingskosten niet zomaar vragen. Dan ontvangen ze namelijk geld van zowel de huurder als de verhuurder. Volgens de wet hoef je deze kosten niet te betalen. Maar omdat Kühn geen andere keuze zag, besloot hij het toch te doen. 

Geen 600, maar 800 euro

De IJslandse Gudmundsdóttir moest ook meer betalen voor haar kamer. Bij haar ging het niet om bemiddelingskosten, maar viel de huur hoger uit. "Toen mijn Nederlandse vrienden hoorden dat ik zoveel moest betalen voor mijn kamer, waren ze erg verbaasd." Op dit moment betaalt ze ongeveer 800 euro per maand, terwijl haar kamer eigenlijk 600 euro in de maand zou mogen kosten. "De hoofdhuurder hoeft zelf minder huur te betalen als de andere huurders meer betalen dan de kamer waard is."

Gemiddelde huurprijs met bijna 5 procent gestegen

De eerste helft van dit jaar was de gemiddelde huurprijs van een kamer 434 euro. Dat is een stijging van 4,9 procent ten opzichte van 2018. Dat meldt het verhuurplatform Kamernet.nl in een vandaag verschenen rapport. De verwachting is dat het percentage in de loop van dit jaar nog verder toeneemt.

De grootste stijging was in Leiden, waar een kamer 9,6 procent meer kostte dan in het eerste halfjaar van 2018. In Rotterdam stegen de huren 8,7 procent en in Arnhem 8,1 procent.

Kamernet zette ook de vierkantemeterprijs (inclusief gas, water en licht) op een rijtje. Amsterdam spant de kroon: daar kost een kamer gemiddeld € 41,63 per vierkante meter. Op 2 staat Rotterdam (€ 29,63) en op 3 Utrecht (€ 28,45). De goedkoopste steden zijn Leeuwarden, Deventer en Enschede, waar studentenkamers per vierkante meter nog geen 21 euro kosten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore