Tob Cohen

Nederlandse agenten naar Kenia voor vermiste oud-Philips-topman

11 september 2019 17:17
Tob Cohen met zijn vrouw. Zij is een verdachte in de moordzaak.

Drie Nederlandse agenten zijn vanmiddag naar Kenia vertrokken voor het onderzoek naar de vermiste oud-Philips-topman Tob Cohen. Ze zullen het onderzoek van de Keniaanse politie volgen en de agenten daar helpen, maar starten geen eigen onderzoek.

Dat bevestigt een woordvoerster van de Amsterdamse politie na berichtgeving van De Telegraaf. De agenten zullen vooral informatie uitwisselen. Volgens de woordvoerster is er geen sprake van kritiek op het onderzoek in Nairobi, maar is het gewoon 'altijd beter om elkaar face to face te spreken'. Vrijdag keren de twee rechercheurs en een liaisonmedewerker weer terug.

Sinds juli vermist

De 69-jarige Cohen wordt al sinds half juli vermist. De politie in Kenia gaat ervan uit dat de vermiste ex-topman niet meer leeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Zoektocht naar vermiste ex-topman Philips nu moordonderzoek'

De politie is daarom begin deze maand een moordonderzoek begonnen en Cohens echtgenote Sarah Wairimu is al samen met drie andere personen aangehouden. De politie is nog op zoek naar drie andere verdachten. Er wordt rekening mee gehouden dat het lichaam van de Nederlander in beton is gestort.

Vrouw van Cohen is hoofdverdachte

Wairimu wordt gezien als de hoofdverdachte in de mysterieuze zaak. Zij zou verscheidene werknemers van Cohen onder druk hebben gezet om te liegen over wat ze hadden gezien. "We gaan ervan uit dat hij is ontvoerd uit zijn huis en door een of meerdere personen is meegenomen en dat de kidnap mogelijk is uitgelopen op moord", zei inspecteur Maxwell Otieno eerder tegen Keniaanse media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vrouw van vermiste ex-topman Philips aangehouden in Kenia

Cohen beschuldigde zijn vrouw eerder van vuil spel bij de scheiding. Ze zou samenspannen met invloedrijke Kenianen om hem het land uit te laten zetten en zo aanspraak te maken op zijn vermogen. 

Familie gelooft Wairimu niet

Cohens echtgenote ontkende eerder iedere betrokkenheid bij de verdwijning van haar man. Zij verklaarde tegen Keniaanse media dat hij uit vrije wil naar Thailand vertrokken zou zijn voor een medische ingreep. Zijn familie en vrienden geloven daar niets van.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore