Zat ruim 4 jaar vast

Nederlandse Harm na 'extreem zware tijd' vrijgelaten uit Chinese cel

11 september 2019 15:15 Aangepast: 11 september 2019 15:20
Archieffoto van de Nederlander Harm Fitié.

De 47-jarige Harm Fitié uit het Brabantse Almkerk is vrijgelaten uit de Chinese cel waar hij al ruim vier jaar vastzat. Al die tijd zei de Nederlander onschuldig te zijn. Harm werd veroordeeld voor dood door nalatigheid nadat zijn Chinese buurman van het dakterras was gevallen.

Hiermee is Harm drie maanden eerder vrijgelaten dan aanvankelijk werd gedacht. "We zijn blij dat deze nachtmerrie eindelijk voorbij is en dat hij zijn normale leven weer kan oppakken", staat op de Facebookpagina 'Fair Trial For Harm'. "Het gaat best goed met hem, gezien de extreem zware tijd die hij heeft moeten doorstaan."

Harms nachtmerrie begon in 2015

Het drama voor Harm begon op 6 mei 2015. Hij woonde op dat moment met zijn Franse vriendin Diane Vandesmet in het centrum van Peking. De Nederlander leefde in China omdat hij als accountmanager voor het bedrijf Feed Innovation Services werkte.

Archieffoto van Harm en zijn vriendin Diane. Archieffoto van Harm en zijn vriendin Diane.

Diane had twee vriendinnen op bezoek, want ze vierde haar verjaardag. Toen ze 's avonds in de keuken stond, keek ze uit het raam en zag ze op het gezamenlijke dakterras de buurman staan. Niet veel later hoorde ze vanaf datzelfde dakterras, dat drie meter hoog is en niet aan alle kanten omheind, lawaai. De buurman was luidruchtig aan het braken. Ze hoorde dat haar vriend Harm, die boven lag te slapen, er naar toeging. Harm vroeg de buurman of het wat zachter kon. 

Harm had buurman nog gereanimeerd

Na wat gestommel zag ze Harm naar beneden rennen. Ze volgde hem en zag de buurman op de grond liggen. Harm reanimeerde hem totdat de ambulance er was. De volgende dag overleed de buurman alsnog aan zijn verwondingen en Harm werd gearresteerd.

Vriendin Diane, twee jaar geleden, over haar vriend Harm.

In eerste instantie kreeg Harm 12 jaar celstraf opgelegd.

De politie verdacht hem ervan de buurman te hebben geslagen waardoor hij van het dakterras was gevallen. Harm heeft dat altijd ontkend en zei dat de dronken buurman op hem afrende en toen van het dak viel. Wat zeker is, is dat de buurman een enorm hoog alcoholpromillage in zijn bloed had zitten.

'Zaak rammelde aan alle kanten'

Uiteindelijk werd Harm in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel, maar al die tijd vonden velen dat de zaak 'rammelde aan alle kanten'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet de zaak zelfs volgen door een vertrouwensadvocaat. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer de Nederlandse regering geen vertrouwen heeft in een eerlijke rechtsgang. Volgens zijn advocaat Wang Fu was er veel mis met het proces. 

Op de Facebookpagina worden de Nederlandse ambassadeurs bedankt voor hun inzet de afgelopen jaren. "Ze hebben hem zo vaak bezocht. Dat was mentaal heel belangrijk voor hem. Iedereen bedankt voor alle goede wensen en steun."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore