Vader overleden

Geschokte reacties na drama koolmonoxide, moeder en kind buiten levensgevaar

11 september 2019 15:29 Aangepast: 11 september 2019 15:59
Hulpdiensten rukten massaal uit. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Beeld © Persbureau Heitink

Omwonenden van het huis in Doesburg waar vanochtend drie mensen zijn vergiftigd door koolmonoxide reageren ontdaan op de gebeurtenissen. "Ze zijn enorm geschrokken en heel erg onder de indruk van alles", zegt verslaggever Britta Sanders. Ook de burgemeester is 'enorm geschrokken'.

Hulpdiensten rukten vanochtend massaal uit naar het grote huis aan de Monseigneur Bekkerslaan in Doesburg. "Er kwamen acht ambulances. Er was meteen een vermoeden dat sprake was van een koolmonoxidevergiftiging", zegt Sanders.

Drie mensen bleken onwel te zijn geworden: een vader, een moeder en een kind. De vader was er het slechtst aan toe en overleed korte tijd later, reanimatie heeft niet mogen baten. 

Buiten levensgevaar

De moeder en het kind werden opgenomen in het ziekenhuis. Hun gezondheidstoestand was vanochtend kritiek, vanmiddag werd duidelijk dat ze buiten levensgevaar zijn.

Het drietal werd door de andere kinderen van het gezin gevonden. "Ze waren toen al niet aanspreekbaar", zegt Sanders. "Ze hebben toen gelijk 112 gebeld."

Sportverenigingen

Het huis waarin het gezin woonde, is een zogenoemde geschakelde woning. In het pand waren veertien mensen aanwezig, allemaal van dezelfde familie - een samengesteld gezin uit Ethiopië. De familieleden zijn actief bij verschillende sportverenigingen. Drie broers dromen van een bestaan als topatleet, lieten ze een paar jaar geleden weten in een interview.

Sportclub Doesburg, die twee jeugdspelers uit de familie heeft rondlopen, heeft vanwege het 'verschrikkelijk drama' alle trainingen afgelast. In de kantine is vanavond een bijeenkomst voor buurtbewoners.

'Enorm geschrokken'

De burgemeester van Doesburg, Loes van der Meijs, laat weten dat voor goede opvang wordt gezorgd. "Ik ben enorm geschrokken en leef ontzettend mee met de slachtoffers, waarvan in ieder geval bekend is dat zij nu hun vader / man moeten missen en in onzekerheid verkeren over twee andere gezinsleden."

Vermoedelijk werd de koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt door een kapotte cv-installatie. Of dat inderdaad het geval is, moet nog worden onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezin Ronald bijna dood door koolmonoxide: 'Hoorde dochter uit bed vallen'

De verhuurder van het pand is Woonservice IJsselland. Directeur Saskia Hakstege laat tegenover RTL Nieuws weten: "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat er iets mis was met de cv-installatie."

Op de vraag wanneer de cv-ketel voor het laatste is gecontroleerd, kon ze niks zeggen. De woningen in de buurt worden extra gecontroleerd.

Onvolledige ontbranding

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet.

Het is daarom belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen, op de juiste plaats: bij geisers, gaskachels, of cv-ketels.

Waar plaats je een CO-melder?

Waar je een koolmonoxidemelder (CO-melder) plaatst, hangt af van de ruimte.

In een ruimte met een gastoestel (geiser, gaskachel, cv-ketel): aan het plafond

  • Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
  • Centraal in de ruimte, op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.

In andere ruimtes: op ademhoogte

  • In slaapkamers: de hoogte waarop je slaapt.
  • Waar je voornamelijk loopt, op loophoogte. Waar je vooral zit, op zithoogte.

Plaats hier nooit de CO-melder:

  • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten. Niet achter gordijnen en kasten.

Bron: Brandweer.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore