'Schrok me kapot'

Voetbalvrouw Madelon werd in Iran van de tribune gehaald: 'Ik was niet welkom'

11 september 2019 18:10
De Nederlandse Madelon en profvoetballer Kevin in Iran. Beeld © Privefoto / Facebook

Nietsvermoedend zat Madelon Bosman (28) in het stadion in Iran naar haar vriend en voormalig ADO Den Haag-speler Kevin Jansen te kijken. Tot ze op haar schouder werd getikt. Of ze weg wilde gaan. Vrouwen waren niet welkom.

Vooropgesteld: het was niet Madelons doel om te provoceren. Of om bewust gevaar te lopen. "Ik was me van geen kwaad bewust." 

Vorige week ging Madelon, die zelf in Nederland woont, voor het eerst naar Iran. Haar vriend Kevin Jansen (27) woont daar nu: hij verruilde in augustus dit jaar SC Cambuur voor de Iraanse club Golgohar Sirjan, die net is gepromoveerd naar de hoogste divisie. 

Minder rechten

"Ik wist niets van Iran. Ik wilde met eigen ogen zien waar hij terechtkwam."  

En ja: eenmaal daar, leek het Madelon ook wel leuk om een wedstrijd van haar vriend bij te wonen. De eerstvolgende mogelijkheid was een uitwedstrijd tegen Saipa, op 30 augustus, in Teheran. 

"We wisten dat dat misschien niet zou lukken."

Verbod

Sinds de islamitische revolutie in Iran in 1979 geldt een algemeen stadionverbod voor vrouwen. De ban is omstreden, maar blijft intussen al veertig jaar gehandhaafd. Veel vrouwelijke fans proberen dan ook vaak vermomd als man binnen te komen. 

"We hebben het één keer gevraagd aan Kevins zaakwaarnemer of ik welkom was", vervolg Madelon. "Die wilde het wel proberen te regelen, ik had het gevoel dat hij dat graag wilde voor Kevin. Het zou zijn voetbalkwaliteiten misschien ten goede komen als er een bekende in het stadion zou zitten. Maar we hebben ook gezegd dat we geen problemen wilden veroorzaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen na dertig jaar weer bij voetbalduel Iran

Overweging

Madelon zegt dat ze, voordat ze naar Iran ging, op internet had gelezen dat vrouwen per 31 augustus toegelaten zouden worden in stadions. Ook is algemeen bekend dat de Iraanse regering erover denkt om de regels wat te versoepelen. "Maar we hebben niet aangedrongen."

Op de dag van de wedstrijd was Madelon in de hotelkamer toen ze een telefoontje kreeg. De zaakwaarnemer van Kevin aan de lijn: de directeur van de club had gezegd dat Madelon welkom was.

"Er stond een taxi beneden bij de ingang klaar die me erheen zou brengen. Ik heb geen seconde gedacht dat het onverstandig was. Ik vroeg nog één keer: 'Weet je zeker dat het oké is?' Ja, zei Kevins zaakwaarnemer."

"Regels zijn regels", zegt Madelon over het stadioverbod in Iran. "Regels zijn regels", zegt Madelon over het stadioverbod in Iran.

Op de rug getikt

Dus Madelon stapte in de taxi, om Kevin voor het eerst in levende lijve op Iraanse bodem een wedstrijd te zien spelen. "Ik zat in de skybox en zag wel dat mensen foto's maakten. Maar ik had ook gezien dat er twee mannen waren binnengekomen waar mensen voor gingen buigen. Dus ik dacht: iedereen maakt vast foto's van die heren."

Maar ze maakten foto's van Madelon, die misschien wel de énige vrouw in het stadion was. "Ik was in elk geval de enige vrouw in die skybox."

Toen werd Madelon op de rug getikt. Of ze mee wilde komen. "De politie had foto's van mij in het stadion gezien, ze waren gedeeld op Twitter. Het leek hen beter dat ik de tribune zou verlaten."

Gebouwtje

Toen schrok Madelon wel. "Maar iedereen was heel vriendelijk, het werd me uitgelegd en ik heb de wedstrijd verder kunnen kijken door het raam in een ander gebouwtje, de bestuurskamer."

Boos is Madelon niet. "Er zijn daar gewoon andere regels dan hier in Nederland, daar moet ik me aan houden en dat is prima. Verder vind ik Iran een fantastisch land, en de mensen zijn heel lief."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwelijke voetbalfans Iran vermomd als man op de tribune

Geschrokken

Waar ze wel van schrok, is het nieuws dat er gistermiddag een vrouwelijke voetbalfan in Iran is overleden, nadat ze zichzelf in brand had gestoken. Ze had zes maanden celstraf gekregen omdat ze vermomd als man een voetbalwedstrijd had bezocht. 

"Toen Kevin me dat berichtje stuurde, zat mijn hart in mijn keel. Toen dacht ik ineens: jeetje, dat kan dus ook. Je kan gewoon een celstraf krijgen. Zo erg."

Nooit?

Dus Madelon zal niet meer zo snel naar Kevins wedstrijden gaan, zolang hij in Iran speelt. "Ik vind het heel jammer, ik zie hem graag voetballen, maar het is de paniek en stress niet waard. Ik ben na het nieuws van gisteren me heel erg bewust dat het ook anders had kunnen aflopen."

Maar, zeg nooit 'nooit'. "Ik hoop dat de wet wordt aangepast. Daar wacht ik gewoon rustig op."

Vermomd als man

Zich vermommen als man; voor veel Iraanse vrouwen is het de enige manier om hun favoriete voetbalclub te zien spelen. De eveneens Iraanse fotografe Forough Alaei legde deze moedige pogingen vast en haar fotoserie werd in juni dit jaar door World Press Photo bekroond met de eerste prijs in de categorie sport.

"De passie voor voetbal en vastberadenheid om op te komen voor hun rechten, blijft deze vrouwen bewegen", zegt fotografe Alaei in de Britse krant The Guardian. "Ondanks het risico op arrestatie."

View this post on Instagram

After having entered the Azadi stadium in Tehran for a while, Zeinab takes selfies with other football fans, at the match between Persepolis and Pars Jonoubi Jam at Azadi Stadium in Tehran, Iran, on 14 December 2018. Against some beliefs, male fans strongly support the “women with beards” at the stadiums and encourage them. As a female photographer, I'm not permitted to go to the stadium and I also disguised myself as a man to take these photos. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ In Iran, there have been restrictions on female fans entering football stadiums for more than forty years. As football is the nation’s most popular sport, the ban has been a controversial public issue. On 1 March 2018, FIFA president Gianni Infantino met with the president of Iran, Hassan Rouhani, to address the issue. Social-media groups also put the president under pressure. On 10 November, some selected groups of women were present for the FIFA president at the stadium when he was attending the AFC Champions League Cup match in Tehran. It was the only time that some female football fans felt that freedom, but they kept fighting for their rights. Some female football fans disguise themselves as men so they can cheer for their teams - an illegal act that can lead to their arrest. These women started a movement named “Zanan-e Rishdar” (“women with beard”) which opposes the ban against Iranian female football fans. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ My name is Forough Alaei (@foroughalaei), I am a documentary photographer from Iran and I’ll be sharing my work on the World Press Photo Foundation Instagram Feed this week. I was awarded 1st prize in the Sports, stories category of #WPPh2019 Photo Contest for my project, ‘Crying for Freedom’. Follow the link in the bio to find out more about the winning story.

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto) on

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore