Honderden gedupeerden

Politie heeft geen haast met strafrechtelijk onderzoek Dream or Donate

11 september 2019 11:46 Aangepast: 11 september 2019 12:35
Robert-Jan Mastenbroek Beeld © RTL Nieuws

De politie start vooralsnog geen strafrechtelijk onderzoek naar de gang van zaken rond Dream or Donate. Nu oprichter Robert-Jan Mastenbroek heeft beloofd om gedupeerden hun geld te gaan uitbetalen, maakt de politie pas op de plaats. "Partijen zijn nu met elkaar in gesprek en dat is voor nu belangrijker."

Dat zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Gedupeerden vermoeden dat er voor ruim 200.000 euro aan openstaande bedragen moet worden voldaan door Mastenbroek. De advocaat van 31 gedupeerden wil geen hoogte van een bedrag noemen, maar zegt dat bedragen individueel kunnen oplopen tot 12.500 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar Dream or Donate gaat geld vragen aan gedupeerden

Donatiewebsite Dream or Donate werd twee weken geleden offline gehaald door eigenaar Mastenbroek. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij zou zijn gehackt. Op het moment van het offline gaan stonden nog honderden donatie-acties open waarvoor mensen nog geld moesten krijgen. 

Aangifte van oplichting

Gedupeerden hebben vraagtekens bij het verhaal van Mastenbroek en deden aangifte van oplichting. De politie zegt nog bezig te zijn met het inventariseren van de aangiftes, maar zegt ook geen besluit te zullen nemen over een strafrechtelijk onderzoek omdat Mastenbroek heeft beloofd het geld terug te betalen. "Het belang ligt bij de slachtoffers. Die zijn nu in gesprek en dat proces willen wij niet frustreren", zegt een woordvoerder. 

Mastenbroek heeft inderdaad laten weten het geld te zullen betalen aan de gedupeerden. Hij heeft een eerste betaling van 25.000 euro gedaan, maar daar is het vooralsnog bij gebleven. Het huis van de website-eigenaar staat te koop en ook is de inboedel te koop aangeboden op Marktplaats. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het luxe leven van man achter Dream or Donate: schimmige bedrijven en dure auto's

Geen verdachte

Mastenbroek hoeft voorlopig niet te vrezen dat hij als verdachte wordt aangemerkt. "Wij wachten de gesprekken tussen de partijen af. Een strafrechtelijk onderzoek kan tot beslag leiden, dan gaan dingen door elkaar lopen. Je moet ook vanuit de belangen van de slachtoffers kijken in plaats van zwart/wit", aldus een politiewoordvoerder. 

De politie benadrukt dat in een latere fase alsnog kan worden besloten tot een strafrechtelijk onderzoek. Mastenbroek is niet bereikbaar voor commentaar. Wel laat hij aan gedupeerden weten dat hij is ondergedoken vanwege bedreigingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore