Strijdbijl begraven

285 miljoen voor basisonderwijs, maar 'snel afspraken over besteding'

11 september 2019 10:25 Aangepast: 11 september 2019 11:58

Het basisonderwijs krijgt er 285 miljoen euro bij. Maar er moeten wel snel afspraken komen over de besteding ervan.

Dat zegt minister Arie Slob van Onderwijs, die werkgevers en werknemers in het onderwijs oproept de strijdbijl te begraven. Sinds juni zijn de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, niet meer in gesprek nadat het cao-overleg was geklapt.

'Gebruiken voor leraren'

"Ik doe een dringende oproep op de sociale partners om weer om tafel te gaan en dit geld te gebruiken voor leraren", zegt Slob. "Als de schoolbesturen en vakbonden niets doen, gaat het geld de reserves in. Dat zou zonde zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Lerarentekort zo groot dat kind misschien pas op vijfde naar school kan'

Het cao-overleg liep in juni stuk. De PO-raad bood 4 procent extra salaris, maar daar nam de bond geen genoegen mee.

Leraren gingen er volgens berekeningen van het ministerie in 2018 en 2019 gemiddeld ruim 9 procent op vooruit. Volgens de bonden is er echter meer nodig om het lerarentekort te lijf te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Recordaantal leraren gezocht: 'Ik heb nog een week om er twee te vinden'

AOb én PO-raad: dit is geen extra geld

De AOb zegt in een reactie dat de 285 miljoen waarmee het kabinet nu komt, helemaal geen extra geld is. "Het is verschrikkelijk stom dat het kabinet dit op deze manier framet", laat een woordvoerder weten. Het bedrag zou ieder jaar beschikbaar worden gesteld om salarissen aan te passen aan de inflatie.

De onderwijsbond is echter nu niet van plan om weer te praten met de werkgevers. "De situatie blijft hetzelfde. Wij wachten Prinsjesdag af, misschien dat er dan wel extra geld komt", zegt de AOb-woordvoerster. Daarna volgen volgens haar mogelijk acties of stakingen.

PO-raad:

Ook de PO-Raad wijst erop dat het niet om extra geld gaat. De 285 miljoen 'zorgt er enkel voor dat de loonkloof niet groter wordt en voorkomt dus dat onderwijspersoneel erop achteruit gaat'. Alle onderwijs- en overheidssectoren krijgen er namelijk geld bij zodat lonen kunnen meebewegen met die van werknemers van bedrijven.

Slob wekt volgens de raad de suggestie 'dat er extra, dus nieuw, geld beschikbaar is om bijvoorbeeld leraren en schoolleiders meer salaris te betalen zodat het vak aantrekkelijker wordt', aldus de raad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore