Herdenken en vieren

Guus Meeuwis trapt bevrijdingsviering af met dagboekfragmenten opa Cees

11 september 2019 07:22 Aangepast: 11 september 2019 10:53

Deze maand is het 75 jaar geleden dat grote delen van Noord-Brabant werden bevrijd van de Duitse bezetting. Een maand van herdenken en vieren dus, en Guus Meeuwis trapt de plechtigheden af.

De zanger leest voor uit het dagboek van zijn opa Cees, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een krijgsgevangenenkamp in Duitsland heeft gezeten. 

Persoonlijke noodzaak 

Meeuwis zegt zich vereerd te voelen dat hij tijdens de herdenking mag spreken: "Door het verhaal van mijn opa voel ik de persoonlijke noodzaak om op mijn manier bij te dragen aan een wereld waarin geen plaats meer is voor oorlog en menselijk leed, door mij te focussen op mooie dingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Slag om de Schelde herdacht, cruciaal voor bevrijding Nederland

Het verhaal van opa Cees Meeuwis is een van de 75 verhalen die het komende jaar in Brabant een hoofdrol spelen. De organisatie hoopt met persoonlijke verhalen jongere generaties te bereiken.

Jan maakte in 1944 bombardement mee: 'Granaten vlogen om ons heen'

Tijdens de Slag om de Schelde werd in Zeeland zwaar gevochten. Jan (85) maakte het mee als 10-jarig jongetje in het dorpje Othene. Daar werd hij aangezien voor een Duitse soldaat op de vlucht. ''Er was heel veel angst.''

Market Garden

Grote delen van Brabant werden in september 1944 bevrijd bij de geallieerde operatie Market Garden. Brabant start het bevrijdingsjaar met de provinciale herdenking van de Brabantse gesneuvelden.

Dat gebeurt in en bij het Oude Willibrorduskerkje in Waalre, dat een oorlogsmonument is. Al op 28 oktober 1945 werd in dit kerkje de eerste herdenking voor de oorlogsslachtoffers gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dingen die je (misschien) nog niet wist over de bevrijding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore