Ga naar de inhoud
'Droogte is verontrustend'

Drinkwaterbedrijven luiden de noodklok: 'Tekort dreigt in Maas'

Archieffoto. Beeld © ANP

De Maas, drinkwaterbron voor vier miljoen Nederlanders, wordt door de droogte steeds kwetsbaarder als drinkwatervoorziening. "Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt."

Dat melden waterbedrijven rond de Maas, die verenigd zijn in RIWA-Maas. In het vandaag verschenen jaarrapport luiden ze de noodklok.

Waterbedrijf
Lees ook:
Waterbedrijf luidt noodklok: kraanwater in toekomst niet vanzelfsprekend

Vier miljoen Nederlandse mensen, boeren en bedrijven in Zuid-Holland en Zeeland gebruiken drinkwater uit de Maas. Daarnaast zijn er drie miljoen Belgen bij wie het Maaswater uit de kraan komt.

'Droogte is verontrustend'

"De droogte is verontrustend", vertelt RIWA-Maas directeur Maarten van der Ploeg aan Trouw.

"Niet alleen mensen maar ook de industrie en boeren schreeuwen in de zomer om water. Op dat moment begint ons systeem al te kraken. Is er dan een incident, zoals een onbekende verontreiniging, dan komen drinkwaterbedrijven in de problemen."

Weet jij hoeveel water je verbruikt?

01:00

'De vraag is wat er voor ons overblijft'

De droogteproblemen vallen extra op, omdat Frankrijk oude sluizen vervangt door nieuwe en de Duitse zijrivier de Roer voor minder wateraanvoer zorgt.

"De vraag is wat er voor ons overblijft als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas", vertelt RIWA-Maas voorzitter Wim Drossaert. "Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt."

De drinkwaterbedrijven in de regio zijn allemaal aangewezen op de Maas als bron voor drinkwater. Alternatieve drinkwaterwinning, zoals via ontzilting of hergebruik, is op grote schaal niet haalbaar.

Boer
Lees ook:
Boer Bert ziet oogst verschrompelen: 'Deze droogte is extreem'
Waterbedrijven:
Lees ook:
Waterbedrijven: wees zuinig met kraanwater