Ga naar de inhoud
'Doodstraf voor andersgelovigen'

Leerlingen salafistische scholen geïndoctrineerd, Kamer eist maatregelen

Een vrouw leest uit de koran. Beeld © ANP

Kinderen op salafistische weekendscholen krijgen van hun leraar te horen dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad. Ook horen zij dat ze zich af moeten keren van de Nederlandse samenleving, samen met de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

Klaas Dijkhoff (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zeggen geschrokken te zijn van het onderzoek naar een vijftigtal van zulke radicaal-islamitische moskeescholen. Zo'n duizend kinderen zouden er na schooltijd en in het weekend bijlessen volgen. De partijleiders zeggen dat de onderwijsinspectie voortaan in de gaten moet kunnen houden wat kinderen daar wordt geleerd.

'Inspectie moet kunnen ingrijpen'

"De inspectie moet in het vervolg kunnen ingrijpen bij dit soort weekendscholen en ander informeel onderwijs", zegt Dijkhoff. "Vrijheid van onderwijs betekent niet de vrijheid om kinderen tegen onze samenleving op te zetten." Om de inspectie deze bevoegdheid te geven, moet de wet worden gewijzigd.

Partijgenoot Dennis Wiersma wil een debat met de verantwoordelijke ministers en krijgt bijval van coalitiepartner CDA en oppositiepartij SP.

CDA'er René Peters noemt de praktijken 'onacceptabel en gevaarlijk bovendien'. Het kabinet moet er volgens hem 'alles aan doen om dit soort scholen uit te bannen'.

'Walgelijke, mensonterende ideeën'

Voor de indoctrinatie van Nederlandse kinderen 'met walgelijke, mensonterende ideeën, mag nooit plek zijn in Nederland', zegt coalitiegenoot Paul van Meenen (D66). Ook SP en SGP zeggen geschokt te zijn.

Onderzoek
Lees ook
Onderzoek naar Turkse weekendscholen: 'Integratie niet bemoeilijken'

Eerder raakten ook Turkse weekendscholen in opspraak. Die zouden Turks-Nederlandse kinderen leren dat ze niet Nederlands, maar Turks zijn en blijven. De Kamer vroeg het kabinet toen al met een ruime meerderheid om te bekijken of de inspectie niet op buitenschools onderwijs zou kunnen toezien. Het kabinet stelde vervolgens onderzoek in naar de weekendscholen. Dat is nog niet klaar.

Inlichtingendienst AIVD waarschuwde eerder dit jaar nog voor de steeds steviger greep van salafisten op Nederlandse moslims.