Defecte trein

Honderden reizigers drie uur lang vast in trein: 'Iemand viel bijna flauw'

10 september 2019 22:13 Aangepast: 10 september 2019 22:21
Archieffoto ProRail.

Ongeveer zeshonderd mensen hebben vanavond drie uur vastgezeten in een defecte trein tussen Breda en Rotterdam. De trein kwam door een onbekende oorzaak stil te staan. "We kregen geen informatie, geen water, geen frisse lucht. We zaten gewoon drie uur te wachten in een broeikas."

Dat vertelt Cars de Rooij aan RTL Nieuws. Hij stond om kwart voor drie vanmiddag op het station in Tilburg om naar Rotterdam te gaan. Eerste tegenslag: een stroomstoring waardoor zijn trein naar Breda niet reed. De eerstvolgende trein vertrok rond kwart voor vier, maar Cars was niet de enige die al een tijdje op die trein stond te wachten. 

Trein stond op brug stil

"Hij zat afgeladen vol, alle stoelen waren bezet", vertelt de Tilburger. Uiteindelijk werd station Breda gepasseerd, maar daarna ging het al snel fout. De trein stopte omdat - zo hoort Cars - er mensen op het spoor lopen. Na een dik uur stil te hebben gestaan, kon de trein toch verder. Maar op een brug ging het weer fout.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat er onderzocht wordt waarom de trein stilviel. "Of dat met een mankement te maken had, dat zijn we aan het bekijken. Feit is dat die niet verder kon." De passagiers konden niet worden opgehaald door bussen omdat de trein stilstond op een 'onbegaanbare plek'.

En dus zat er niets anders op voor Cars, en de honderden anderen, om te wachten. Urenlang zat hij in de trein, zonder dat hij wist waarom hij nou stilstond. "Het personeel op de trein deed wat ze konden, maar het was gewoon super warm. De airco viel uit en er was geen water aanwezig. Je moet toch gewoon standaard water aan boord hebben voor dit soort situaties? Een wat oudere vrouw in onze trein viel bijna flauw."

Het enige wat Cars te horen kreeg was: we weten niet wanneer we verder kunnen rijden. "In onze coupé bleven we op zich nog rustig, op andere plekken niet. Via de intercom vroeg de conducteur meerdere keren of we het personeel op een normale manier wilden blijven aanspreken."

Ook geen water op station

Uiteindelijk reed de trein iets na half acht het station van Rotterdam binnen. "Er werd omgeroepen dat daar mensen met water voor ons klaarstonden, maar helaas was dat ook niet waar."

Cars kan het geld van zijn treinkaartje, 8.22 euro, terugkrijgen. Maar op Twitter is ook al te lezen dat sommige anderen hun concert hebben gemist door de vertraging. Dat geld krijgen ze niet terug, reageert de NS.

Een woordvoerder laat aan RTL Nieuws weten de situatie te betreuren. "Het heeft een hele tijd geduurd voordat we de reizigers konden helpen. Dat vinden we enorm vervelend. Uiteindelijk is de trein wel weer verder naar Rotterdam gegaan. We vinden het echt heel erg vervelend dat het zo gegaan is, want dit is niet de bedoeling."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore