Ga naar de inhoud
'Echt wel wat gewend'

Politie Amsterdam geschokt: bejaarde man (94) gedrogeerd en bestolen

De vrouw met (rechts) het slachtoffer. Beeld © Opsporing Verzocht

"We zijn als Amsterdamse politie echt wel wat gewend, maar deze zaak vinden we wel héél schokkend." De politie heeft vanavond in Opsporing Verzocht aandacht gevraagd voor de beroving van een 94-jarige man uit Amsterdam-Noord. Die werd eind april gedrogeerd door een 'vriendelijke vrouw' en bestolen van een groot geldbedrag.

De man had de vrouw op woensdag 24 april leren kennen in de gang van het verzorgingstehuis waar hij zelfstandig woont. Na een paar uur met elkaar gesproken te hebben, besloten ze om samen een hapje te gaan eten bij een brasserie aan het dichtbijgelegen Buikslotermeerplein. Dat was zo gezellig dat ze nadien nog een afzakkertje dronken bij de man thuis.

Drie dagen later, op Koningsdag, hadden de man en vrouw voor een tweede keer afgesproken. Ze zouden samen naar een voorstelling gaan in het verzorgingshuis. Ditmaal stond de vrouw erop dat zij koffie zou zetten. Vermoedelijk is de man daarmee gedrogeerd. Hij verloor het bewustzijn en werd veel later pas gevonden. De vrouw had intussen een 'flink geldbedrag' opgenomen bij een bankfiliaal in de buurt.

Heel groot risico

De man heeft enkele dagen in het ziekenhuis gelegen voor herstel. "Maar de levenslust bij meneer is helaas helemaal verdwenen na deze gebeurtenis", zei een politiewoordvoerster in Opsporing Verzocht. De politie heeft vanavond bewakingsbeelden verspreid van de vrouw. "Ze heeft echt met zijn leven gespeeld. Als je een man van 94 drogeert, neem je een heel groot risico."

"We zijn als Amsterdamse politie echt wel wat gewend met heftige zaken, maar deze zaak vinden we toch wel echt heel schokkend", zei de woordvoerster. "Zeker als je ziet hoe berekenend deze vrouw het vertrouwen van dit slachtoffer heeft gewonnen. Doordat ze zoveel hadden gekletst, wist ze van zijn traumatische oorlogsverleden. Ze wist dat hij noodgedwongen gescheiden leefde van zijn vrouw. En toch is ze doorgegaan met haar plan."

De politie laat op Twitter weten dat de eerste tips inmiddels zijn binnengekomen.

Bron: RTL Nieuws