Ga naar de inhoud
Bemoeienis strafzaak

Knoops vraagt hof om proces-Wilders nu al te stoppen

Geert Wilders en zijn advocaten Beeld © ANP

Het Haagse gerechtshof kan het 'minder-Marokkanen'-proces tegen PVV-leider Geert Wilders per direct stoppen. Dat betoogde Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders, vandaag bij het gerechtshof in Den Haag. Het OM zegt inmiddels in een reactie dat er 'niets mis is' met de strafzaak.

Uit e-mails uit 2014, in handen van RTL Nieuws, afkomstig van medewerkers van het Openbaar Ministerie en het departement van Justitie, blijkt onomwonden dat sprake is van een politiek proces.

Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren eisten harde aanpak in proces tegen 'kwaadaardige' Wilders

Die bemoeienis ligt zeer gevoelig, omdat het gaat om een strafzaak tegen een oppositieleider. Ministerie en OM ontkenden tot voor kort iedere vorm van inhoudelijk overleg en afstemming over de zaak-Wilders.

OM naar huis sturen

Wilders staat momenteel in hoger beroep terecht voor zijn omstreden uitspraken over Marokkanen. Knoops vindt dat het hof de strafvervolging van Wilders ongeldig moet verklaren en het Openbaar Ministerie naar huis moet sturen.

De mails tonen volgens Knoops zonder meer aan dat het ministerie van Justitie en Veiligheid, destijds onder minister Ivo Opstelten, volop invloed heeft uitgeoefend op de beslissing Wilders te vervolgens. OM en departement hebben daarbij lak gehad aan het beginsel van de scheiding der machten.

De mails waren eerder deels onleesbaar gemaakt. Het hof bepaalde onlangs dat de hele tekst ervan leesbaar moest worden.

'Geen onderzoek meer nodig'

Knoops zei vandaag in de rechtbank: "We hebben het hart van het wettelijk systeem geraakt met deze stukken." De stukken tonen aan dat topambtenaren actief hebben meegewerkt aan het vormgeven van de zaak, aldus de raadsman. "Met als doel een veroordeling binnen handbereik te krijgen."

Uit de mails blijkt ook "persoonlijke betrokkenheid" van Opstelten, meent Knoops. "Hij is op de hoogte geweest van de interventies van zijn ambtenaren in de strafzaak en heeft impliciet ingestemd met hun handelen."

Volgens Knoops is er 'geen enkel nader onderzoek meer nodig' om te concluderen dat de strafzaak tegen Wilders door de gebleken misstanden definitief om zeep is geholpen. Wilders zelf heeft al vele malen betoogd dat het gaat om een politiek proces dat zo snel mogelijk gestaakt moet worden.

'Volgens de regels' 

Maar het Openbaar Ministerie volhardt vandaag tijdens de rechtszaak in de opvatting dat de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders volgens de regels tot stand is gekomen. Het OM zegt zelfstandig de beslissing te hebben genomen Wilders te vervolgen voor zijn uitspraken over Marokkanen, in 2014.

Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten is daarover per ambtsbericht ingelicht, zodat hij zijn politieke verantwoordelijkheid kon nemen. Dat zei advocaat-generaal Gerard Sta dinsdag in reactie op een betoog van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops.

Aangifte

Het OM heeft tot dusver altijd al tegengesproken dat er iets mis is. Knoops zei vandaag dat het hof 'niet langer moet vertrouwen op de woorden van het OM'.

Gisteren deed Wilders aangifte tegen de aanklagers die in zijn zaak betrokken – een officier van justitie en (in hoger beroep) twee advocaten-generaal. Volgens Wilders hebben zij gelogen tegen de rechter toen zij ontkenden dat er overleg is geweest tussen OM en ministerie.

Rutte reageert op bemoeienis ambtenaren met zaak-Wilders

00:41
Een
Lees ook:
Een explosief detail in de Wilders-affaire
De
Lees ook:
De Wilders-files: waarom geheime stukken over bemoeienis OM explosief zijn