Wapenbezit 'gemeengoed'

Amsterdamse politiechef ziet meer jochies met messen: 'Het is vreselijk'

10 september 2019 08:22 Aangepast: 10 september 2019 08:26
Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie Beeld © ANP

Een groot aantal jongeren heeft in Amsterdam een mes bij zich. Ze dreigen ermee in video's en steken er op straat ook mee. Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie maakt zich er grote zorgen over.

Paauw ziet het uit de hand lopen en meent dat wapenbezit gemeengoed begint te worden, zegt hij tegen de Amsterdamse stadszender AT5. "Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar die al met een mes rondlopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Twee gewonden door steekpartij in Amsterdam, daders op de vlucht

Botsende rapgroepen

Al eerder werd om actie gevraagd vanwege rapgroepen die elkaar online uitdagen, bedreigen en niet terugdeinzen voor geweld. Dit fenomeen wordt 'drill music' genoemd.

Ook de 18-jarige jongen die vorige week werd doodgestoken bij de Florijnflat in Zuidoost, was te zien in een video.

Uit Engeland overgewaaid

"Het is vreselijk. Dit geeft alleen maar de urgentie aan dat we de huidige aanpakken nog veel meer intensiveren", zegt Paauw. "En dan bedoel ik niet alleen repressief, maar ook preventief."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Man overleden na steekpartij Den Haag, 17-jarige verdachte aangehouden

De politiechef ziet meer soortgelijke filmpjes en dat baart hem zorgen. "Dat waait dan ook weer over uit Engeland: vuurwapens worden daar minder gebruikt, maar het aantal steekpartijen met dodelijke slachtoffers is daar de afgelopen jaren fors gegroeid. Wij moeten hier echt een rem op zetten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore