Ga naar de inhoud
Sluipmoordenaar

Longfonds: luchtvervuiling kost duizenden levens, dat moet anders

Beeld © ANP

Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar, zegt het Longfonds. Ieder jaar komen duizenden mensen om het leven door blootstelling aan fijnstof, stikstof en ozon. Het Longfonds eist dat het kabinet 'meer ambitie' toont en 'effectievere maatregelen' treft om de luchtkwaliteit substantieel te verbeteren.

"Industrie, verkeer, intensieve veeteelt en bijvoorbeeld houtkachels verzieken de lucht in heel Nederland. De overheid moet meer doen om ons hiertegen te beschermen", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. "Gezonde lucht is van levensbelang. Jaarlijks overlijden minimaal 11.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide. Dat kan en moet anders."

Vieze
Lees ook:
Vieze lucht in je omgeving? 'Ga niet langs de weg hardlopen'

'Onze lucht kan en moet schoner'

Donderdag staat de luchtkwaliteit op de agenda van de Tweede Kamer. Het Longfonds eist dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) meer ambitie toont dan ze tot nu toe heeft gedaan.

"Door de grootste vervuilers als eerste aan te pakken", zegt Rutgers. "Maar bijvoorbeeld ook door scholen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen niet langs de snelweg te plaatsen. Onze lucht kan en moet schoner. De overheid zal hierin de regie moeten nemen."

Het kabinet heeft afgesproken om 50 procent gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten opzichte van 2016.