Protest in Den Haag

Betoging tegen 5G: 'Zorgen voorstelbaar, maar geen bewijs voor schadelijkheid'

09 september 2019 17:34 Aangepast: 09 september 2019 18:47
De demonstranten in Den Haag. Beeld © ANP

Enkele honderden mensen hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen 5G, de opvolger van het huidige mobiele internet. Ze maken zich zorgen over de effecten van straling op gezondheid en milieu.

De demonstranten droegen spandoeken en borden met teksten als "5G-vluchteling", "Wij zijn geen proefdieren" en "5G = killing us softly". Sommige demonstranten droegen stralingspakken, imkerkleren, hoedjes van aluminiumfolie en kommetjes met wierook. Ze wilden op het Binnenhof een petitie aanbieden aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), maar zij was verhinderd.

Geen schadelijk effect

"Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen of 5G schadelijk is of niet", zegt wetenschapper Hans Kromhout, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar elektromagnetische velden. "Mensen hebben zich in het verleden ook zorgen gemaakt over de introductie van UMTS."

Kromhout maakt zich geen zorgen over de schadelijkheid van 5G. Er wordt al onderzoek gedaan zolang ermee gewerkt wordt. Bovendien is uit onderzoek naar mobiel telefoongebruik tot nu toe geen schadelijk effect gebleken op de gezondheid van mensen.

Belangen zijn groot

Hij is wel kritisch over de snelheid waarmee 5G wordt geïntroduceerd. "Wat je zou verwachten is dat er eerst wordt uitgezocht of iets schadelijk is, voordat het op de markt komt, zoals bijvoorbeeld gebeurt met chemische of bestrijdingsmiddelen. Dat gebeurt hier in veel mindere mate. De maatschappelijke en zakelijke belangen zijn groot."

5G moet de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's en slimme apparaten. De technologie moet sneller en betrouwbaarder zijn dan de huidige 3G- en 4G-netwerken, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. Overheden, providers en smartphonemakers willen in de komende jaren overstappen op 5G.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

T-Mobile denkt volgend jaar landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

5 dingen die je moet weten over 5G

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van