Gasmasker beschermt slecht

Ex-commando geschokt: 'Onnodig blootgesteld aan risico's'

10 september 2019 15:58 Aangepast: 10 september 2019 16:01
Ex-commando Nick Zwaneveld

Ex-commando Nick Zwaneveld is geschokt door het nieuws dat gasmaskers bij Defensie onvoldoende bescherming bieden tegen gifgassen. "Ik wist niet dat ons masker niet goed was", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Zeventien jaar maakte Nick Zwaneveld onderdeel uit van de elite eenheid van de Landmacht, het Korps Commandotroepen (KCT). In gebieden waar de risico's het grootst zijn wordt er als eerste een beroep gedaan op de mannen van het KCT.

Zwaneveld vindt dat Defensie hem had moeten waarschuwen voor de beperkingen die aan zijn gasmasker zitten. "We zijn onnodig zijn blootgesteld aan potentiële risico's."

Dreiging voor chemische aanval

De ex-commando, die eerder dit jaar afzwaaide, is in landen geweest waar daadwerkelijk een dreiging bestond voor een aanval met chemische of biologische wapens. "Ik moest verplicht een gasmasker bij me hebben." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gasmaskers voldoen niet: militairen slecht beschermd tegen gifgas

Zwaneveld vindt dat Defensie als werkgever zijn zorgplicht heeft verzaakt. "Ik had dit absoluut willen weten. Zeker omdat ik als commandant verantwoordelijk ben geweest voor meerdere militairen die onder mij vielen tijdens missies. En dan is dit absoluut cruciale informatie."

De inzet van chemische of biologische middelen komt niet vaak voor. "Gelukkig", zegt Zwaneveld. "Maar het betekent wel dat je je daar goed op moet voorbereiden en dat kan alleen als je over de juiste informatie beschikt."

Uitrusting niet adequaat

Bescherming tegen gifgas en chemicaliën is volgens Nick de laatste jaren onderbelicht geweest. "Zelf heb ik er sinds 2007 nauwelijks op getraind. Daarnaast is de uitrusting niet adequaat genoeg om op te treden in dat soort gevaarlijke gebieden. Ik denk dat de commando’s altijd over het laatste en het beste materiaal moeten kunnen beschikken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore