In de komende 16 jaar krijgt Nederland er naar verwachting zo'n miljoen inwoners bij. Die groei leidt er onder andere toe dat Amsterdam een miljoenenstad wordt. Ook andere (middel)grote steden groeien.
Het inwoneraantal van de Nederlandse hoofdstad groeit de komende 16 jaar met ruim 150.000; een groei van bijna 20 procent ten opzichte van 2019.
Grote steden en randgemeenten
Ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag zullen tussen de 15 en 20 procent groeien, is de verwachting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze grote steden zijn relatief jong en groeien vooral door een hoger geboorte- dan sterftecijfer.
Naast de grote steden groeien ook hun randgemeenten: Almere en de Haarlemmermeer, Zuidplas en Rijswijk. Andere steden met meer dan honderdduizend inwoners zullen hun bevolking ook zien groeien. Te denken valt dan onder andere aan Eindhoven, Tilburg, Groningen en Arnhem.
Meer mensen, maar niet meer woningen
Om al deze mensen te huisvesten, zijn gemeenten al druk bezig met het bijbouwen van woningen. De nieuwe huizen zouden ook de overspannen woningmarkt moeten verlichten. Tot 2025 moeten er jaarlijks 75.000 woningen bij komen, staat in de Nationale Woonagenda van minister Kajsa Ollongren.
Dat aantal wordt alleen bij lange na niet gehaald. Ondanks dat het aantal nieuwe huizen dat werd bijgebouwd wel ieder jaar steeg, zijn de 66.000 uit 2018 bij lange na niet de gewenste 75.000.
Veel nieuwbouwplannen zijn niet helemaal dichtgetimmerd, waardoor het risico bestaat dat ze niet doorgaan. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State staan nog eens tientallen woningbouwprojecten op losse schroeven en ieder geval on hold.

Vergrijzing in de krimpgemeenten
Vooral de gemeenten aan de rand van Nederland zullen krimpen. Het gaat meer specifiek om het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.
Omdat de bevolking na 2035 minder hard groeit, zal de krimp dan nog sterker worden. Een andere belangrijke oorzaak is de vergrijzing. Vooral in de krimpgemeenten groeit het aandeel ouderen, naar verwachting tot 30 procent of meer.
Meer Nederlanders wonen alleen
Voor zowel de groeiende steden als de krimpende gemeenten geldt dat er steeds meer mensen alleen zullen wonen. Het CBS en het PBL denken dat in 2035 bijna een vijfde van de Nederlandse bevolking alleen zal wonen. Nu is dat nog ruim 17 procent.
In kleinere en middelgrote gemeenten zullen vooral meer ouderen alleen wonen, bijvoorbeeld omdat hun partner is overleden. In de vier grote steden is het percentage alleenstaanden al hoog (denk aan het aandeel studenten). Dat zal alleen nog maar groeien omdat ook hier de vergrijzing toeneemt.
