Wilders-proces

Wilders doet aangifte tegen officier van justitie en advocaten-generaal

09 september 2019 15:24 Aangepast: 09 september 2019 17:02
Geert Wilders. Beeld © ANP Foto

PVV-leider Geert Wilders gaat aangifte doen tegen drie medewerkers van het Openbaar Ministerie vanwege valsheid in geschrifte rond zijn vervolging. Wilders richt zich op officier van justitie Wouter Bos en advocaten-generaal Birgit van Roessel en Gerard Sta. "Dit is pas het begin", zegt Wilders.

De PVV'er doet dat nadat er gisteren bekend was geworden dat ambtenaren stevige druk hebben uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om Wilders te vervolgen.

Over zaak gesproken

Wilders zegt dat de advocaten-generaal in het proces-verbaal in de minder-Marokkanen-zaak stellen dat er geen overleg is geweest tussen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie. Uit recente stukken blijkt dat er wel degelijk over die zaak is gesproken.

Wilders maakte vandaag ook bekend dat ambtenaren en politici die een rol hebben gespeeld bij zijn 'politieke vervolging', ook hun borst kunnen natmaken en aangiften tegen hen kunnen verwachten.

'OM drong niet aan op vervolging'

Verslaggever Rik Konijnenbelt volgt de rechtszaak tegen Geert Wilders. Hij verwacht weinig van de aangifte van de PVV-politicus tegen de medewerkers van het Openbaar Ministerie vanwege valsheid in geschrifte. "Het waren ambtenaren van het ministerie van Justitie die hebben aangedrongen op vervolging, niet de medewerkers van het OM. Het enige wat je het OM kan verwijten, is dat zij nooit tegen het Justitieambtenaren hebben gezegd: bemoei je er niet mee."

'Nieuw hoofdstuk in slepende rechtszaak'

"Je ziet dat Wilders nu alles uit de kast haalt", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De PVV-leider spreekt over een 'serie aangiften'. Het zal een nieuw juridisch hoofdstuk worden in een toch al slepende rechtszaak."

Rutte reageert op bemoeienis ambtenaren met zaak-Wilders

"Dit is een lopende rechtszaak, daar moeten we ons niet mee bemoeien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore