20 jaar later

Oud-deelnemers over impact Big Brother: 'Ik durfde vijf jaar niet over straat'

12 september 2019 06:31 Aangepast: 12 september 2019 07:52
Ruud (l) en Willem in het Big Brother-huis. Beeld © ANP

Twintig jaar geleden zat Nederland aan de buis gekluisterd voor de eerste aflevering van Big Brother. Het tv-programma werd een monsterhit, én had een enorme impact op de kandidaten. Deelnemers Willem en Ruud ('effe knuffelen') vertellen. "Ik werd een kluizenaar en wilde niet meer over straat."

Ruud: 'Ik was even alles kwijt, mijn huis en leven'

Ruud in het NAC-stadion van Breda. Ruud in het NAC-stadion van Breda.

Naam: Ruud Benard (64)

Leeftijd toen hij het huis inging: 45 jaar

Kenmerken: Bekend van 'effe knuffelen' en 'laat je niet gek maken', liep regelmatig naakt door huis

Eindpositie: Tweede plaats

Hoe is het nu met je?

"Ja, goed joh! Ik woon in Breda met mijn dochter. Mijn toenmalige relatie met Wiltrude strandde al snel na Big Brother. Ze is nog even mijn manager geweest, maar het ging niet meer. Ik  werk nu in Breda als orderpicker bij Maclean, een bedrijf in keukenbeslag. Ik heb eindelijk weer structuur en rust in mijn leven, iets waar ik heel lang naar op zoek ben geweest."

Ging het na het Big Brother-avontuur dan niet goed met je?

"Toen ik uit het huis kwam, was ik op slag een BN'er. Niet normaal, joh. Na de koning was ik geloof ik de populairste Nederlander. Idioot. Ik werd overal herkend en de aanbiedingen stroomden binnen. Ik had optredens door het hele land, nam cd's op en mocht allerlei openingen doen. En alle vrouwen vonden me leuk. Maf joh! Overal waar ik kwam schreeuwden mensen 'effe knuffelen' of 'laat je niet gek maken.'  Een groot gekkenhuis was het. Jarenlang."

Hoe ging je daarmee om?

"Ik kon er helemaal niet mee omgaan. Het geld stroomde binnen, maar ik was naïef en ging met verkeerde mensen in zee. Ik raakte mijn huis kwijt, mocht mijn kind een tijd lang niet meer zien en onderwijl stapelden de belastingformulieren zich op. Wat je dan gaat doen? Jezelf terugtrekken en opsluiten. Ik ging als een kluizenaar leven. Ik durfde vijf jaar lang niet over straat."

Hoe vond je de begeleiding achteraf?

"Je kon vanuit het programma wel gesprekken met een psycholoog krijgen, maar daar schiet je eigenlijk niets mee op. Het programma werd zo'n megahype, dat had niemand aan zien komen. En uiteindelijk moet je het zelf doen, hè. Zo zie ik dat. Op een dag keek ik naar mezelf in de spiegel en zei ik tegen mezelf: verdomme, Ruudje. Waar ben je nu mee bezig? Je moet ermee stoppen."

Een gesprek met je zus was de druppel...

"Ja, ik had op een dag mijn zus aan de telefoon en barstte in tranen uit. Het kon zo niet langer meer. Alle ellende van die jaren kwam er uit. Ik had een huilbui van een uur. Toen ben ik gaan douchen en mijn leven gaan oppakken. Ik ben me rot gaan solliciteren, maar niemand wilde me hebben omdat ik zo'n bekende kop had. Daar zitten bedrijven helemaal niet op te wachten. Maar ik verlangde zo naar stabiliteit en regelmaat. Controle over mijn leven. Gezond eten, op tijd naar bed."

Dat is je uiteindelijk gelukt.

"Ja. Ik heb nu weer mijn rust en regelmaat gevonden. Zo fijn, joh. Ik heb mijn eigen huis, mijn dochter woont bij me en ik werk in het magazijn bij Maclean. Bij deze werkgever voel ik me thuis. Ik word in het magazijn met rust gelaten en ze waarderen mijn werk. Ik heb eindelijk de rust en regelmaat gevonden waar ik zo lang naar verlangde. Ik verdien veel minder dan voorheen, maar ik heb mijn leven weer opgepakt. Mooi man."

Ooit spijt gehad van Big Brother?

"Nee joh. Het was een geweldige ervaring. En ik heb er veel van geleerd. Het heeft ook duidelijkheid gebracht in mijn leven. Het is heel goed geweest. En het was natuurlijk een geweldig avontuur."

Willem: 'Ik stond na 10 dagen weer voor de klas'

Willem toen hij uit het Big Brother-huis kwam. Links: Daphne Deckers. Willem toen hij uit het Big Brother-huis kwam. Links: Daphne Deckers.

Naam: Willem Boomsma (57)

Leeftijd toen hij het huis inging: 37 jaar

Eigenschappen: Zorgzaam, actief, vaderfiguur, regelaar

Eindpositie: Derde plaats 

Hoe is het nu met je?

"Ik was in de tijd dat ik het Big Brother-huis instapte docent op een hotelschool in Groningen. En dat doe ik nog steeds. Al ruim dertig jaar. Tijdens Big Brother lag ik in scheiding, daarna ontmoette ik Marion, ze is mijn vrouw geworden. Met haar heb ik een eigen onderneming, Byonz.nl in Groningen. Een luxe gastenverblijf met privésauna en meer. Het loopt hartstikke goed en daar zij we ontzettend trots op. En ik ben opa geworden, mijn oudste dochter van 32 heeft een kindje gekregen."

Waarom deed je mee aan Big Brother?

"Big Brother kwam voor mij als een geschenk uit de hemel. Ik  lag toen in scheiding en het was tijd om orde op zaken te stellen. Iedereen in het gezin was toe aan rust. Het avontuur kon niet beter komen. Toen ik ervan hoorde, heb ik ook meteen auditie gedaan. Het was een hele screening, weet ik nog wel. Dat het programma zo groot zou worden, had niemand kunnen voorspellen. Wisten wij veel, we waren allemaal gewone mensen joh."

Wat ben je daarna gaan doen?

"Na tien dagen ben ik weer gaan werken op school. Heerlijk, tussen de vertrouwde mensen. Zij hebben me toen ook heel erg gesteund. Ik kreeg in die beginjaren allerlei aanbiedingen en opdrachten. Ik kookte altijd in het Big Brother-huis. Koken is mijn ding en alle klussen die ik kreeg, hadden ook met eten te maken. Mijn broer werd mijn manager. Ik heb ook nog twee kookboeken geschreven. Een mooie, maar wel heel hectische tijd."

Willem met zijn vrouw. Willem met zijn vrouw.

Ben je er rijk van geworden?

"Ik verdiende best wat, maar ik ben ook een big spender, haha. Ik geef het ook goed uit. Rijk ben ik er nooit van geworden. Mijn collega's en vrienden zijn achteraf gezien wel mijn redding geweest, zij hebben mij geholpen om gewoon Willem te blijven. En ik ben een nuchtere Groninger hè. Ik ben veel te nuchter om naast mijn schoenen te gaan lopen."

Word je nog veel herkend op straat?

"Nee, dat valt mee. Marion is ook niet op mij gevallen vanwege Big Brother, hoor. Ze herkende mij er niet eens van. Ik ben in die jaren ook een stuk kaler en ouder geworden, haha. Als mensen mij herkennen, is dat vaak vanwege mijn stem. De meeste van mijn leerlingen waren nog niet geboren toen ik meedeed."

Ooit spijt gehad van het Big Brother-avontuur?

"Spijt is als een koe in de kont kijken, daar schiet je niets mee op. Big Brother kwam op het juiste moment op mijn pad. Als ik niet in scheiding had gelegen, had ik het nooit gedaan. Ik heb er leuke ervaringen en leuke dingen aan overgehouden. Ik heb nog weleens sporadisch contact met oud-kandidaten. Bijvoorbeeld met Ruud en Sabine. Dan halen we herinneringen op. Mooi man."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore