Nieuwe SIRE-campagne

'Gooi kapot apparaat niet weg, maar repareer het'

09 september 2019 07:10 Aangepast: 09 september 2019 16:38
Pas als een nieuw apparaat 100 euro of meer kost, denken mensen eraan om het oude kapotte apparaat te repareren.

Als je wasmachine of je radio het niet meer zo goed doet, koop je dan gelijk een nieuwe of laat je het repareren? Vandaag begint een SIRE-campagne om mensen aan te sporen vooral dat laatste te doen. "Als iets kapot is, is het nog niet waardeloos."

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) begint vandaag een campagne om mensen ertoe te bewegen niet direct hun kapotte spullen weg te gooien, maar ze een tweede leven te gunnen door ze te laten repareren. Met de campagne hoopt SIRE Nederlanders bewust te maken van de waarde van hun spullen.

"Helaas verdwijnen veel spullen bij het afval, zeker als een product kapot gaat", zegt directeur Lucy van der Helm van SIRE. Waar we ooit gewend waren dingen zelf te repareren, kiezen we nu vaker voor gemak en vervangen we spullen liever als zij niet meer goed functioneren, stelt ze.

Doodzonde

Volgens haar denken Nederlanders pas aan repareren als het 100 euro of meer kost om een nieuw product te kopen. "Dat is doodzonde, want zo gooien we waardevolle spullen onnodig weg, terwijl je deze veel langer kunt gebruiken als je ze repareert."

Volgens de stichting gooien Nederlanders gemiddeld per persoon per jaar 18 kilo elektrische apparaten weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore