Ga naar de inhoud
Te weinig bluswater

500 varkens dood bij stalbrand in Brabant

De brandweer kon niets meer doen dan ervoor zorgen dat de brand niet oversloeg. Beeld © SQ Vision / P{im Verkoelen

Bij een brand in een varkensstal in het Brabantse Asten zijn ongeveer 500 dieren omgekomen. De stal is verloren, maar de brandweer kon nog wel voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere stallen.

In het oosten van Brabant zijn vele honderden varkensboeren actief.

Stalbranden zorgen in heel Nederland voor een niet te bevatten aantal dode dieren. De laatste jaren ligt het aantal dieren dat bij een stalbrand omkomt ruim boven de 100.000. Dit jaar dreigen het er zelfs meer dan 200.000 te worden.

'Dodelijke combinatie'

Dat er zo veel stalbranden zijn, is volgens oud-dierenarts Bulle Koster niet gek. Begin dit jaar legde hij aan RTL Nieuws uit waarom niet: "In stallen is elektriciteit, water, ammoniak en vooral: heel veel stof in het afzuigingskanaal. Dat is een dodelijke combinatie."

Ruim
Lees ook:
Ruim 100.000 dieren dood bij stalbranden: 'Regels moeten veel strenger'

Met name de centrale afzuiging in stallen zorgt er vaak voor dat een kleine brand uitmondt in een enorme brand waarbij de complete stal in rook opgaat. 

Te weinig bluswater

Als er eenmaal brand is, is blussen vaak problematisch. "Op veel plekken zijn niet of onvoldoende aansluitingen. In zeventig procent van de stallen is niet voldoende bluswater."

Dat laatste was ook nu in Asten het geval. De brandweer moest meteen opschalen omdat er te weinig bluswater voor handen was. 

Stalbranden: waarom stallen tikkende tijdbommen zijn

02:43
Bron: RTL Nieuws