Orkaan Dorian

Nederlandse Marine klaar voor vertrek Bahama's: 'We blijven zolang als nodig'

08 september 2019 12:35 Aangepast: 08 september 2019 12:37
Ad van de Sande. Beeld © RTL Nieuws

Later vandaag vertrekken twee Nederlandse marineschepen naar de Bahama's. De eilandengroep werd hard getroffen door orkaan Dorian. "We verwachten daar veel mensen in nood aan te treffen", zegt commandeur Ad van de Sande.

Marineschepen Snellius en Johan de Witt waren in het Caribisch gebied voor een oefening. Na de verwoesting op de Bahama's kwam er een verzoek om noodhulp te bieden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland stuurt marineschepen naar Bahama's voor noodhulp

"We hebben dit weekend gebruikt om zoveel mogelijk goederen aan boord te krijgen", vertelt Van de Sande aan RTL Nieuws. Een deel van die goederen is uit Nederland gekomen. Gistermiddag vertrokken ook 84 extra mariniers.

Noodhulp wordt aan boord gebracht. Noodhulp wordt aan boord gebracht.

Geholpen na Irma

Van de Sande zegt dat in totaal 650 mensen aan boord zijn. Ongeveer 100 van hen zijn buitenlanders. Aan de oefening deden ook Franse en Duitse militairen mee. "Sommigen hebben ook geholpen na orkaan Irma. Die hebben er dus ervaring mee."

De commandeur van de Marine verwacht op de Bahama's 'een hele nare situatie' te zullen aantreffen. "Inwoners zullen vooral behoefte hebben aan water en voeding, maar er zullen ook mensen in medische nood zijn."

Dringend behoefte aan noodhulp Bahama's: 'We zijn alles kwijt'

"We hebben op dit moment geen water en geen eten. De kinderen zijn ziek en we zijn alles kwijtgeraakt"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore