Dodental loopt op

Honderden Nederlandse militairen bieden noodhulp op Bahama's

07 september 2019 10:54 Aangepast: 07 september 2019 17:11
Vertrek van Nederlandse militairen vandaag vanaf vliegveld Eindhoven. Beeld © Thijs Bertels

Vanmiddag vertrekken nog eens 84 extra mariniers naar het Caribisch gebied om noodhulp te bieden aan slachtoffers van de orkaan Dorian op de Bahama's.

De mariniers maken deel uit van het 21ste Raiding Squadron van het Korps Mariniers en zijn permanent beschikbaar voor spoedinzet in binnen- of buitenland.

Sterke toename

Ze vliegen vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Sint Maarten. Daar gaan ze aan boord van het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt, dat samen met Zr.Ms. Snellius gereed wordt gemaakt voor noodhulp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse op de Bahama's is wanhoop nabij: 'Vergeet ons niet'

Door de orkaan zijn zeker 43 mensen om het leven gekomen. Verwacht wordt dat het dodental op de Bahama's nog sterk zal toenemen. De regering van het land liet gisteren weten te verwachten dat het dodental 'onthutsend' zal zijn. Er worden nog zeker honderden, misschien wel duizenden, mensen vermist.

'Onvoorstelbare informatie'

Duane Sands, de minister van Volksgezondheid, verwacht een 'duizelingwekkend' aantal doden. "We moeten ons voorbereiden op onvoorstelbare informatie over het dodental en het menselijk leed", zei hij in een interview op de lokale radiozender.

Zondag kwam orkaan Dorian aan land op de Bahama's, een eilandengroep in het Caribisch gebied met zo'n 700 eilanden. Het ziet er nu naar uit dat de eilanden Abaco en Grand Bahama het zwaarst getroffen zijn. Met windstoten van 185 kilometer per uur raasde Dorian daar over het land.

Familie en vrienden zoeken elkaar in chaos na orkaan Dorian

Er staat niet veel meer overeind op de Bahama's. Familieleden en vrienden zoeken tussen de puinhopen naar slachtoffers. De hulp komt langzaam op gang, in de chaos zijn sommigen aan het plunderen geslagen.

550 Nederlandse militairen

  • In totaal zijn er met de extra mariniers straks circa 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee bezig met de noodhulp aan de Bahama’s.
  • Verder zijn er vijftig Franse en vijftig Duitse militairen aan boord van de Johan de Witt. Zij waren betrokken bij de noodhulpoefening Caribbean Coast, maar die oefening maakt nu plaats voor daadwerkelijke humanitaire hulp.
  • De Johan de Witt is een amfibisch transportschip dat dienst kan doen als haven, vliegveld en opslagplaats ineen. Zo heeft het schip een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, ruimte voor medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok waar boten in en uit kunnen varen. Daarnaast zijn er onder meer twee Cougar-helikopters aan boord, een marinierseenheid met diverse landingsvaartuigen, landmachtmilitairen van de genie en twee duikteams.
  • De Snellius is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade en scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Het schip kan worden ingezet bij het weer toegankelijk maken van de havens op de Bahama's.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verwoesting Bahama's in beeld: omvang orkaanramp steeds duidelijker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore