Ga naar de inhoud
Noodscenario

'Lerarentekort zo groot dat kind misschien pas op vijfde naar school kan'

Archieffoto. Beeld © ANP

Schoolbesturen in de vier grote steden en Almere houden rekening met een scenario waarbij leerlingen pas naar school kunnen op 5-jarige leeftijd. Kinderen zouden dan langer op de kinderopvang moeten blijven, meldt het AD.

Het gaat om een noodscenario voor schoolbesturen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Volgens de krant zijn in Amsterdam geen bevoegde leraren voor 280 fulltimebanen. In Den Haag gaat het om zeker 197 banen. 

Dagen
Lees ook:
Dagen geen leraar of met 59 in één klas: dit merken kinderen van het lerarentekort

Er zouden nog nooit zo veel maatregelen nodig zijn geweest als nu. Zo worden regelmatig hele klassen naar huis gestuurd, stappen scholen over op een vierdaagse schoolweek of heffen ze hele klassen op.

Wanneer gaan kinderen naar school?

Vanaf 5 jaar geldt de leerplicht voor kinderen. Leerlingen vanaf 4 jaar kunnen elke dag naar school en ook meedoen met het onderwijs. Dat mag niet eerder. Op sommige scholen kunnen kinderen vanaf 3 jaar en 10 maanden alvast een paar dagen meedoen op school, om te wennen.

Bron: Rijksoverheid.nl

De scholen willen meer ruimte van minister Slob van Basis- en Voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld  om te mogen schuiven met de onderwijstijden. Het ministerie zegt dat scholen zich aan de wet moeten houden, ook in tijden van lerarentekort. Kinderen móeten vanaf 5 jaar naar school, maar ze mógen dat vanaf de leeftijd van 4. 

Evyanne weet op dinsdag niet of ze op woensdag wel les krijgt

02:44
Moeder Sabine maakt zich grote zorgen. Haar dochter weet twee dagen per week niet eens of ze wel les krijgt.