Vernietigend rapport

Inspectie: regionale meldkamers noodnummer 112 zijn kwetsbaar

06 september 2019 16:27 Aangepast: 06 september 2019 16:35
Een medewerker van de politie op de meldkamer Beeld © RTL Nieuws

Een vernietigend rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de toestand van regionale meldkamers waar telefoontjes naar 112 binnenkomen. Er is te weinig personeel, de techniek is verouderd en bij calamiteiten kunnen de meldkamers elkaar niet helpen. Het helpen van mensen in nood kan daardoor vertraging oplopen.

Wie in nood het telefoonnummer 112 belt, krijgt via de landelijke 112-centrale van de politie in Driebergen contact met één van de regionale meldkamers. Daar zijn er zestien van in Nederland.

Al eerder problemen

In 2015 bleek uit onderzoek door dezelfde inspectie al dat de regionale meldkamers en de landelijke centrale in Driebergen kwetsbaar waren. Vier jaar later heeft alleen de landelijke 112-centrale maatregelen genomen om dat te verbeteren. Regionale meldkamers hebben nauwelijks iets gedaan.

Alle meldkamers, regionaal en landelijk, kampen met een krappe personele bezetting. Als gevolg van de krappe bezetting wordt een enorme wissel getrokken op de aanwezige werknemers, met alle risico’s van dien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie

Meer geld

De ICT van regionale meldkamers is verouderd en innovatie is niet of nauwelijks aan de orde. Daarnaast kunnen meldkamers elkaars taken slechts gedeeltelijk overnemen als een van hen door een calamiteit wordt getroffen. Dat betekent dat iemand in nood mogelijk niet snel genoeg wordt geholpen.  

De inspectie wil dat de minister meer investeert in personeel en techniek. Ook dient de minister ervoor te zorgen dat de meldkamers noodmeldingen volledig van elkaar kunnen overnemen.

Landelijk storing noodnummer

Eind juni was er een landelijke storing van het noodnummer 112. Het nummer was onbereikbaar. De politie opende een speciaal noodnummer voor mensen die hulp nodig hadden. Tegelijkertijd werd in diverse regio's een NL-alert uitgestuurd met daarin een ander nummer dat mensen in geval van nood konden bellen. Tijdens de storing vielen enkele doden.

Die storing heeft overigens niets te maken met dit onderzoek van de inspectie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore