Secondenwerk

Gerben sleurt gevallen handbiker weg voor aanstormende trein

06 september 2019 17:13 Aangepast: 06 september 2019 17:51
De 'handbike' ligt totaal in de kreukels. Beeld © RTL Nieuws / Ginopress

Als Gerben een paar seconden later was geweest, was een 28-jarige rolstoeler er vermoedelijk niet meer geweest. De taxichauffeur uit Zwolle trok de man, die vastzat met zijn handbike in het spoor, op het nippertje weg voor een aanstormende trein. "Hij was in shock", zegt Gerben tegen RTL Nieuws.

De handbiker kwam met zijn schoen vast te zitten in de rails op een spoorwegovergang in de buurt van Ommen. Uitgerekend op dat moment gingen de spoorbomen dicht. De 61-jarige Gerben van Dam, die met zijn taxibusje net kwam aanrijden, zag het voor zijn ogen gebeuren.

Hij stapte uit en sprintte naar de man, die hulpeloos op het spoor lag. "Als je dan de spoorbomen naar beneden ziet gaan, denk je wel even: zal ik het halen of niet? Maar ik ben toch doorgerend." 

Dood in de ogen

De man probeerde zelf wanhopig weg te komen. "Hij krabde met zijn nagels in de grond om los te komen, hij keek de dood in de ogen. Ik heb hem aan zijn vest uit de rails en zijn schoen getrokken. Net toen ik hem van het spoor had gesleurd, raasde de trein voorbij." 

Gerben is enkele uren later bekomen van de ergste schrik, maar zal de beelden nog wel eens afdraaien. "Direct na het incident heb ik hem in mijn taxi gezet, hij was helemaal in shock. Zelf heb ik ook wel even een tijdje over de spoorboom gehangen om bij te komen. Ik zie steeds voor me hoe die rolstoel gegrepen werd door de trein. Er was echt niks van die man overgebleven. "  

'Ze noemden me held' 

Omwonenden noemden Gerben direct na het ongeval een held. "Ze zeiden meteen dat ik een held was. Zelf was ik vooral nog aan het bijkomen. Maar inmiddels gaat het wel weer. Ik ben super opgevangen door mijn collega's van het taxibedrijf waar ik werk."

Het treinverkeer tussen Ommen en Mariënberg ligt door het ongeval stil. De politie zet de taxichauffeur binnenkort in het zonnetje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

63-jarige vrouw omgekomen bij onbewaakte spoorwegovergang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore