Roet op de ramen

Zij ontvluchtten de stad vanwege vieze lucht: 'Arts dacht dat ik rokerslongen had'

06 september 2019 17:00
Els ten Napel verruilde Amsterdam voor Texel Beeld © RTL Nieuws

De hele dag hoesten en niezen: mensen kunnen behoorlijk veel last hebben van luchtvervuiling. Verhuizen naar het platteland kan een stuk schelen, zeggen Els en Katja tegen RTL Nieuws.

Els ten Napel beschrijft zichzelf als 'milieuvluchteling'. Zeven jaar geleden verruilde zij haar huis in Amsterdam voor een bestaan op Texel. In Amsterdam werd Els, die last heeft van astma, regelmatig ziek van de vieze lucht.

Opgesloten

"Toen ik daar woonde kreeg ik meerdere keren per jaar aanvallen van bronchitis. Als ik een blokje om ging, sloeg de lucht al op mijn longen. Ik zat echt opgesloten in mijn huis."

Op het Waddeneiland gaat het een stuk beter met Els. "Ik kan hier weer normaal de deur uit, ik hoef geen medicijnen meer te slikken voor mijn astma. Ik kan ook veel vaker naar buiten, zonder last te hebben van mijn luchtwegen."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk de kaart

Randstad bij vuilste gebieden Europa: 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'

Dorpje in de bergen

Ook Christien van den Berg had in Nederland veel last van astma. Zij woonde in de Hoeksche Waard, onder Rotterdam. "Ik merkte dat ik enorm slecht reageerde op vieze lucht. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs hartproblemen. In het ziekenhuis bleek ik veel te weinig zuurstof binnen te krijgen."

Van haar longarts kreeg Christien een kaart van de luchtkwaliteit in heel Europa. Daarmee ging ze op zoek naar een woonplaats met betere lucht. "Ik merkte op vakantie al dat ik in de bergen veel beter kon ademen. Na een lange zoektocht heb ik een plek gevonden in de Spaanse Pyreneeën waar ik veel minder last heb van mijn astma."

Christien verhuisde voor de schone lucht naar een Spaans dorpje in de bergen. Christien verhuisde voor de schone lucht naar een Spaans dorpje in de bergen.

In het dorpje Neril, op 1.500 meter hoogte, begon Christien zelfs een hostel, waar andere mensen met longproblemen kunnen bijkomen in de frisse berglucht. Daar komen regelmatig mensen de vieze lucht van Nederland ontvluchten.

Laagje stof en roet

Katja Vledder-Bos verruilde de Randstad voor een huis buiten de stad. Zij verhuisde van Badhoevedorp naar het plaatsje Wijster in Drenthe. "Ik had daar Schiphol bijna in de achtertuin. Ik woonde daar met veel plezier, maar ik heb wel jaren last gehad van hoesten en niezen. De huisarts dacht zelfs dat ik rokerslongen had, terwijl ik nooit gerookt heb. Het leek een soort chronische hooikoorts."

Drie jaar geleden verhuisde Katja naar Drenthe. "Ik was eerst bang dat de hooikoorts hier alleen maar erger zou worden, omdat er veel meer bomen en planten zijn. Maar ik heb er nooit meer last van."

Achteraf gezien vindt ze het ook niet gek dat ze vroeger zoveel last had. "Als ik daar de ramen had gewassen, zat er een paar uur later alweer een laagje stof en roet op. Dat ademde ik dus ook in."

Prikkels

Niet alleen de luchtkwaliteit is stukken beter in Drenthe, ook van geluid heeft Katja geen last meer. "Bij Schiphol heb je 24 uur per dag geluid. Niet alleen van vliegtuigen die landen en opstijgen, maar ook als ze staan te wachten hoor je een constante brom."

Zelfs als ze lag te slapen, had ze continu te maken met geluidsprikkels. "Pas als je dan naar een stille plek gaat, valt het op hoeveel lawaai er normaal is. Als ik nu buiten zit, hoor ik alleen de stilte. En af en toe een tractor."

Miniatuurvoorbeeld
Tips

Vieze lucht in je omgeving? 'Ga niet langs de weg hardlopen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore