Ga naar de inhoud
Zorg is gratis

Minister Bruins: ouders aanzetten tot tandartsbezoek kind wringt met privacy

Beeld © ANP

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) voelt niets voor het plan om ouders aan te schrijven wier kinderen zelden naar de tandarts gaan. "Ik zie allerlei bezwaren vanuit privacy", zegt Bruins.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft zorgverzekeraars opgeroepen ouders aan te schrijven. Slechts één zorgverzekeraar heeft dat op zo’n manier gedaan, dat de resultaten daarvan zijn te controleren. DSW deed een proef onder klanten in Schiedam. Na het versturen van een brief bleek dat 43 procent van de kinderen die zelden naar de tandarts gingen, toch de tandarts zijn gaan bezoeken.

'Honderdduizenden
Lees ook:
'Honderdduizenden kinderen nog altijd niet naar tandarts'

Bruins zegt het van 'groot belang te vinden dat elk kind naar de tandarts gaat', maar plaatst vraagtekens bij de maatregel. "Als je verzekeraar gaat kijken welke zorg je hebt gehad, en je gaat bellen als je iets niet hebt geconsumeerd, daar ben ik niet zo erg voor."

Informatievoorziening

De minister ziet meer in betere informatievoorziening. "Misschien kunnen we de informatie eerder aanreiken aan ouders. Als ze bij het consultatiebureau komen, dat ze daar al de informatie krijgen."

Op dit moment zijn er ongeveer 600.000 2- tot 18-jarigen die niet of nauwelijks naar de tandarts gaan, zegt de ANT. De belangenbehartiger van tandartsen denkt dat hun ouders denken dat dit geld kost. Maar tot 18 jaar is die zorg volledig verzekerd.

Geen geld voor de tandarts: 'Ik kon niet meer slapen van de pijn'

02:06
Arda liep jarenlang rond met vreselijke pijn in haar mond.