Ga naar de inhoud
Website offline

Eigenaar Dream or Donate gaat geld vragen aan gedupeerden

Robert-Jan Mastenbroek Beeld © RTL Nieuws

De eigenaar van de offline gehaalde donatiewebsite Dream or Donate gaat commissie inhouden op het bedrag dat gedupeerden nog van hem tegoed hebben. Dat schrijft oprichter Robert-Jan Mastenbroek van het platform. De commissie is het verdienmodel geweest voor de website. Gedupeerden walgen hiervan, omdat zij kosten hebben moeten maken voor een advocaat.

De donatiewebsite Dream or Donate ging vorige week offline. Honderden donatie-acties hadden op dat moment nog geld uitbetaald moeten krijgen. De totale schadepost is onbekend, maar het gaat volgens gedupeerden om meer dan een ton. 

Kosten gewoon betalen

Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek belooft gedupeerden het geld alsnog over te maken en is inmiddels begonnen met de eerste betaling. Het gaat om een bedrag van 25.000 euro. De oprichter van de donatie-website schrijft aan gedupeerden dat ze nog wel de transactiekosten en een commissie moeten betalen. 

Oprichter
Lees ook:
Oprichter Dream or Donate betaalt eerste 25.000 euro aan gedupeerden

Kosten op kosten

Die commissie voor geleverde diensten is standaard 5 procent bij Dream or Donate. Toch voelt het voor gedupeerden nu extra wrang dat zij een percentage moeten afstaan aan de man die de website zelf offline heeft gehaald. "Ik vind het belachelijk. Waarom die commissie nu betaald moet worden, snap ik niet", reageert Jetske Postma. Zij had twee donatie-acties lopen via Dream or Donate.

Voor Marina van der Kruijs is het onbegrijpelijk dat Mastenbroek een commissie vraagt terwijl hij gedupeerden in onzekerheid bracht. "Ik vind het niet kunnen. Gaat hij mij dan ook rente uitbetalen omdat ik op mijn geld zit te wachten?" 

Advocaatkosten

Tientallen gedupeerden hebben zich aangesloten bij advocatenbureau De Vries & Kasem. Dat advocatenkantoor vraagt 10 procent van het donatiebedrag voor de diensten die zij leveren. Mastenbroek zegt echter ook snel gedupeerden die zich niet bij een advocaat hebben aangesloten te zullen compenseren. 

Het
Lees ook:
Het luxe leven van man achter Dream or Donate: schimmige bedrijven en dure auto's

Pascal Koolhof is nog in afwachting van een betaling, maar wil dat Mastenbroek ook de advocaatkosten voor zijn rekening neemt. "Ik heb een dag vrij moeten nemen, reiskosten gemaakt, de advocaat moeten betalen. Ik vind dat Mastenbroek die kosten moet vergoeden." 

Hulp uit andere hoek

Inmiddels is op de rekening van het advocatenbureau De Vries & Kasem ook 10.000 euro gestort door vakantieparkenbedrijf Topparken. Dat bedrijf wil hiermee de gedupeerden een hart onder de riem steken. "Het geld is voor alle schrijnende gevallen, niet alleen voor de mensen die zich bij de advocaat hebben aangesloten. Het is niet aan ons om te bepalen wat schrijnend is", zegt een woordvoerder. 

De politie zegt nog steeds bezig te zijn met een verkennend onderzoek naar de gang van zaken rond Dream or Donate. Dat Mastenbroek nu zelf aan het betalen is, staat een eventuele strafvervolging volgens een woordvoerder niet in de weg. "Dit zijn twee gescheiden trajecten." 

Bron: RTL Nieuws