Hersenbeschadiging

Artsen van ziekenhuis Den Bosch voor tuchtrechter om dood baby Luna

06 september 2019 10:22 Aangepast: 06 september 2019 12:22
Baby Luna stierf tien dagen na haar geboorte. Beeld © Privéfoto

Acht gynaecologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch staan vandaag voor het medisch tuchtcollege. Ze moeten zich verantwoorden voor de dood van baby Luna in 2014.

Luna overleed als gevolg van een hersenbeschadiging na langdurig bloedverlies tijdens de bevalling. Bij het breken van de vliezen is waarschijnlijk een bloedvat gescheurd bij de placenta.

Medische misser

Haar ouders vinden dat het ziekenhuis ernstige fouten heeft gemaakt rond de geboorte. In totaal moeten tien specialisten zich verantwoorden voor het tuchtcollege. Een anesthesioloog en een kinderarts worden volgende week nog gehoord. De uitspraak van het college is voorzien op 31 oktober.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zegt te hopen dat de tuchtprocedure meer duidelijkheid geeft over het overlijden van Luna. "En dat deze moeilijke periode voor alle betrokkenen op een respectvolle wijze kan worden afgesloten." Verder wil het ziekenhuis niet reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: wat ging er mis na baby Luna's dood?

RTL Nieuws deed in 2016 onderzoek naar de dood van Luna. Verschillende onafhankelijke gynaecologen spraken tegen onze onderzoeksredactie van 'cruciale fouten' door het Jeroen Bosch. Artsen van het Bossche ziekenhuis wisten dat de moeder van Luna een zwangerschapscomplicatie had. Een geplande keizersnede had de baby kunnen redden.

Ernstige hersenbeschadiging

Het duurde zestien uur voordat haar ouders wisten dat Luna een ernstige hersenbeschadiging had opgelopen bij de geboorte. Daarvoor hadden ze nog te horen gekregen dat ze een gezonde dochter ter wereld hadden gebracht. Al geloofde geen van hen dat. "Ze kwam ter wereld als een lappenpop. Er zat geen beweging in, ze reageerde nergens op", vertelde haar vader in 2016.

Haar moeder: "Luna lag als een slappe vaatdoek op mijn borst, keek me aan en begon te huilen. Dat duurde maar twee seconden. Het was de eerste keer dat ik haar hoorde huilen. En de laatste keer." Op 11 maart 2014 overleed Luna in de armen van haar ouders, tien dagen na de geboorte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders kapot na verzwijgen medische missers: 'Ons baby'tje had niet hoeven sterven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore