Stap dichterbij

Belangrijke stap voor Lelystad Airport, Europa geeft groen licht

06 september 2019 07:11 Aangepast: 06 september 2019 07:16
Overzicht van Lelystad Airport. Beeld © ANP

Een van de belangrijkste hobbels voor het opengaan van Lelystad Airport is genomen. De Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Uit een brief - in handen van de NOS - blijkt dat de lidstaten akkoord zijn gegaan.

De luchthaven in Lelystad zou aanvankelijk al in 2020 open moeten gaan, maar dat moest mede door het uitblijven van toestemming uit Brussel worden uitgesteld.

Stikstof

Door de toestemming uit Brussel zijn echter nog niet alle problemen opgelost. Bewonersgroepen in Gelderland en Overijssel willen dat de luchthaven pas opengaat als het luchtruim opnieuw is ingedeeld en de geplande laagvliegroutes zijn verdwenen. Ook de stikstofuitspraak van de Raad van State kan voor problemen zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuigen mogen hoger vliegen van en naar Lelystad Airport

Luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven krijgen voorrang op Lelystad, staat in de regeling. Voorwaarde is wel dat ze de vluchten op Schiphol teruggeven aan de slotcoördinator op Schiphol of zelf gebruiken voor overstapvluchten. Dit is geldig tot een totaal van 25.000 vluchten per jaar. Na drie jaar volgt een evaluatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opening vliegveld Lelystad weer uitgesteld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore