'Dwing zorgverzekeraars'

'Honderdduizenden kinderen nog altijd niet naar tandarts'

06 september 2019 05:08 Aangepast: 08 september 2019 14:37
Beeld © ANP

Volgens Nederlandse tandartsen zijn er nog altijd honderdduizenden kinderen die niet voor periodieke controles komen. Zorgverzekeraars kunnen te hulp schieten, maar die staan schijnbaar niet te springen om de kinderen de tandartsenpraktijken in te krijgen.

Dat schrijft de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Het AD schrijft dat de tandartsen al twee jaar met allerlei initiatieven tevergeefs proberen de kinderen naar de tandarts te krijgen.

Gratis tandartsbezoeken voor kinderen

Het grootste probleem zou zijn dat ouders denken dat een periodieke controle voor kinderen geld kost, zoals dat bij volwassenen het geval is. Maar tandartsbezoeken vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basiszorg en zijn daarom kosteloos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen geld voor de tandarts: 'Ik kon niet meer slapen van de pijn'

Omdat tandartsen niet weten welke ouders de controles voor hun kinderen laten schieten, is het lastig de doelgroep te bereiken. De zorgverzekeringen kunnen in hun systeem echter wel precies zien welke kinderen nog nooit bij een tandarts zijn geweest, maar die lijken niet mee te willen werken.

Daverend succes

Alleen verzekeraar DSW gaf gehoor aan een oproep van de tandartsen om de ouders wiens kinderen nog geen tandarts hadden bezocht direct, per brief, te benaderen. Dat bleek een daverend succes bij een proef in Schiedam: bijna de helft van de ouders kwam naar aanleiding van de brief alsnog voor controle.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote verschillen gezondheid kinderen: zo is het in jouw buurt

Andere verzekeraars lieten echter weten niet mee te willen werken. Ze beroepen zich op het recht op privacy van de verzekerde om deze niet direct te benaderen. 

Volgens de tandartsen is dat onbegrijpelijk. Daarom hebben ze minister Bruins in de brief gevraagd de zorgverzekeraars te dwingen om in actie te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore