Niet alleen Groningen

Meer gemeenten vrezen voor aardbevingen door gaswinning

06 september 2019 03:04 Aangepast: 06 september 2019 03:27
Gestut huis in het Groningse plaatsje Leermens (archieffoto) Beeld © ANP

Nu de gaskraan in Groningen versneld wordt dichtgedraaid, lijkt het wel alsof andere kleine gasvelden in Nederland gauw worden leeggepompt. Daarvoor vrezen een aantal gemeenten, die vandaag per brief de minister waarschuwen.

"De gaswinning in deze velden zou volgens de minister worden afgebouwd, maar het tegenovergestelde lijkt te gebeuren", schrijft wethouder Klaas Valkering van de Noord-Hollandse gemeente Bergen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw aardbeving in Groningen: 'Daar gaan we weer'

Behalve Bergen, waarschuwen ook de gemeenten Westland (Zuid-Holland), Waalwijk (Noord-Brabant) en de Noordoostpolder (Flevoland) voor de gevolgen van de gaswinning. Dat doen ze door middel van een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken.

Kans op zware bevingen

"In onze gemeente worden de gasvelden nu versneld leeggepompt waardoor aardbevingen kunnen ontstaan die zwaarder zijn dan die er in Groningen zijn geweest. Dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid van onze inwoners", schrijft wethouder Valkering.

Dat heftige bevingen inderdaad voor kunnen komen blijkt ook uit onderzoek van de dienst Staatstoezicht op Mijnen. Die lieten eerder dit jaar weten dat er in Bergen een kleine kans is op bevingen tot magnitude 4 vanwege de versnelde gaswinning.

Gasbesluit tegengehouden

De Raad van State heeft het ministerie van Economische Zaken al meerdere keren op de vingers getikt vanwege de gaswinning. Zo hield de raad eerder dit jaar een gasbesluit tegen. Wiebes werd gevraagd 'beter te motiveren' waarom de gaswinning niet sneller naar nul kan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte zegt sorry tegen Groningers om aanpak aardbevingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore