Ga naar de inhoud
'Van kippenhok tot woonwijk'

Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten. 'Het land staat in principe stil'

Een bouwvakker aan het werk in Rotterdam. Beeld © ANP

Niet honderden of een paar duizend, maar 18.000 projecten zijn getroffen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. 'Van kippenhok tot woonwijk', de toekomst van al deze projecten is nu onzeker.

Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang die in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gemaakt, melden bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van het NRC.

Bouwsector
Lees ook:
Bouwsector loopt 14 miljard aan projecten mis door stikstofuitspraak

Het is voor het eerst dat de omvang van de stikstofuitspraak van de Raad van State zo duidelijk is vastgesteld. Uit een rondgang van RTL Z bleek eerder al dat 1500 bouwprojecten onzeker zijn geworden.

Frederieke legt uit wat het stikstofbesluit precies inhoudt. Je kunt verder lezen onder de video.  

Grote paniek in Den Haag door stikstofbesluit

03:42

'Het land ligt in principe stil'

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) maakte de rondgang langs alle lokale overheden en schatte het aantal projecten op 18.000. Volgens de Gelderse gedeputeerde van het overlegorgaan, Peter Drenth, 'ligt het land in principe stil.'

Door de stikstofregels worden projecten aan het spoor, hoofdwaterwegen en luchthavens geraakt. Er werd ook al een streep gezet door plannen voor een volledige nieuwbouwwijk in Roermond.

Het ministerie wacht op een nieuwe rekenmethode om de uitstootgrenzen opnieuw te berekenen. Intussen blijft de toekomst van alle bouwprojecten onzeker.

Nieuwe stikstofregels

Door een uitspraak van de Raad van State in mei, mag er niet meer zomaar gebouwd worden in de buurt van één van de 118 Natura 2000-gebieden. Dat zijn beschermde natuurgebieden die extra gevoelig zijn voor de uitstoot van stikstof. Bij de bouw van onder andere wegen en huizen komt stikstof vrij, die schadelijk kan zijn voor die natuurgebieden, is de achterliggende gedachte.

Vergunningen worden daardoor niet meer zomaar afgegeven, waardoor talloze projecten op losse schroeven zijn komen te staan. Ook projecten die al in voorbereiding waren, maar waarvoor nog geen onherroepelijke vergunning is afgegeven, moeten vrezen voor hun toekomst. Zelfs het aanleggen van een paar midgetgolfbaantjes is niet meer zo makkelijk als eerder.