Ga naar de inhoud
Website offline

Oprichter Dream or Donate betaalt eerste 25.000 euro aan gedupeerden

Robert-Jan Mastenbroek Beeld © RTL Nieuws

Dream or Donate-eigenaar Robert-Jan Mastenbroek heeft een eerste betaling gedaan aan de gedupeerden van zijn donatiewebsite. Dat bevestigt de advocaat van de gedupeerden aan RTL Nieuws. Het gaat om een bedrag van 25.000 euro.

Het geld is volgens Mastenbroek afkomstig van de verkoop van een shovel van zijn landgoed in Witharen. Hij belooft de komende tijd meer transacties te doen. 

Misbruik van geld?

Honderden donatie-acties werden vorige week gedupeerd doordat de website Dream or Donate plotseling offline werd gehaald. Volgens eigenaar Mastenbroek was hij daartoe gedwongen na meerdere hacks. Zijn verklaring zaait twijfel, want gedupeerden vermoedden eerder dat het geld bestemd voor donaties werd misbruikt. 

Gedupeerden
Lees ook:
Gedupeerden Dream or Donate willen gesprek met oprichter

Het bedrag is veiliggesteld op de rekening van advocatenbureau De Vries & Kasem. "Het geld is net binnen. We gaan nu kijken voor wie wij optreden en aan wie wij het geld overmaken. We moeten voorkomen dat mensen die straks gecompenseerd worden zich via een andere weg alsnog bij Mastenbroek aandienen", zegt advocaat Royce de Vries. 

Volgens De Vries is het gesprek met Mastenbroek over compensatie van de gedupeerden. "Hij heeft beloofd de schade te zullen vergoeden. Dit is een eerste goede stap." 

Huis van 1 miljoen

Mastenbroek heeft onder meer zijn huis en inboedel te koop staan. Het huis moet volgens de makelaar 1,1 miljoen opleveren. "Dat is voldoende om alle mensen te betalen", zei Mastenbroek eerder tegen RTL Nieuws. 

Het
Lees ook:
Het luxe leven van man achter Dream or Donate: schimmige bedrijven en dure auto's

Totale schade onduidelijk

Het totaalbedrag waar gedupeerden nog op wachten, is niet duidelijk. Volgens Mastenbroek gaat het om zeker 40.000 euro, maar dat bedrag is mogelijk veel hoger. 

Voor Heidi de Ruiter komt het nieuws over de betaling als een verrassing. "Hij is dus toch met iets bezig, dat is goed om te horen", reageert ze. De Ruiter is ongeneeslijk ziek als gevolg van borstkanker. Met het geld dat voor haar was opgehaald kon ze haar werk neerleggen om zich te richten op chemotherapie.

Het kwijtraken van de donaties met een waarde van 3.000 euro betekent dat zij tijdens haar ziekte toch aan het werk moet om de eindjes aan elkaar te knopen. 

Oprichter
Lees ook:
Oprichter Dream or Donate: 'Bewijzen donaties nodig'

Aangiften

Bij de politie zijn meerdere aangiftes tegen Mastenbroek binnengekomen. Later deze week verwacht de politie meer duidelijkheid te hebben over een eventuele vervolging door het OM.

Inmiddels zijn de computer en telefoons van Mastenbroek weer in zijn bezit, nadat ze eerder door de politie in beslag werden genomen. "Dat is gebruikelijk: wij maken een back-up van de gegevens en geven de dragers dan weer terug", zegt een woordvoerster.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl