PVV-leider vervolgd

Hoger beroep tegen Wilders om 'minder Marokkanen'-uitspraak gaat door

05 september 2019 09:38 Aangepast: 05 september 2019 09:58
Geert Wilders in het beklaagdenbankje Beeld © ANP

Het hoger beroep in de zaak Geert Wilders om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak gaat door. Advocaat Geert-Jan Knoops had het gerechtshof verzocht om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

Volgens Knoops zijn er aanwijzingen dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zich met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. De bemoeienis van een minister bij een strafzaak is ongebruikelijk, zeker als het om een politieke tegenstander gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie bemoeienis minister met rechtszaak Wilders: 'Bespreken, zie vier punten OM'

Het hof ziet nu nog geen reden om te stoppen en vindt dat de zaak verder kan gaan met het pleidooi. Knoops liet direct na het besluit van het hof weten zich te beraden op een reactie. Deze komt later vanochtend.

5000 euro boete

In juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde bedrag als in 2016. De rechtbank achtte de PVV-voorman toen wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde geen straf op. Zowel Wilders als het OM ging in beroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus: 'OM had besluit zaak-Wilders al genomen'

Momenteel is de verdediging aan de beurt om haar kant van de zaak te belichten. Knoops had al laten weten een pleitnota van 426 pagina's te hebben voorbereid.

De uitspraak staat vooralsnog gepland op 11 oktober.

PVV-leider Wilders en Leon de Jong, toenmalig lijsttrekker voor de Haagse fractie, in 2014. PVV-leider Wilders en Leon de Jong, toenmalig lijsttrekker voor de Haagse fractie, in 2014.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore