Ga naar de inhoud
Gewoon pakken

Albert Heijn test winkel met sensoren en camera's, maar zonder kassa

Een scherm waarmee de klant automatisch betaalt. Beeld © ANP

De komende maanden test Albert Heijn een nieuw soort winkel, waar geen kassa meer te vinden is. Sensoren en camera's houden bij wie wat uit welk schap pakt.

Bij het verlaten van de winkel worden de boodschappen automatisch afgerekend. In de komende maanden mogen AH-medewerkers het uitproberen bij het hoofdkantoor in Zaandam, één voor één.

Niet meer scannen

Als dat goed gaat, wordt het systeem verder op de proef gesteld. In de winkel is het net of je thuis iets uit de koelkast pakt, zegt Albert Heijn.

Er is dus geen kassa en producten hoeven dan ook niet meer te worden gescand. Mensen openen de poortjes van de winkel door hun betaalpas te scannen. Bij de uitgang komt het totaalbedrag op een scherm te staan.

De betaling wordt tot 25 euro automatisch verwerkt, de klant hoeft verder niets te doen. Hij krijgt bericht dat de betaling is gelukt en kan de winkel verlaten. 

Albert Heijn benadrukt dat het systeem geen gezichtsherkenning gebruikt, de camera's 'registreren alleen gedaanten en bewegingen'.

Verplaatsbaar

Albert Heijn had vorig jaar al een paar proefwinkels in Amsterdam kassaloos gemaakt. Gebruikers betaalden door met een speciale pas kaartjes bij de schappen aan te tikken. In de nieuwe experimentele winkel hoeft zelfs dat niet meer. Albert Heijn werkt in het project samen met onder meer ING, dat de betaaloplossing ontwikkelde.

De proefwinkel in Zaandam is 14 vierkante meter groot. Als de test in Zaandam klaar is, wordt de winkel waarschijnlijk op een andere plek neergezet, maar Albert Heijn wil nog niet zeggen waar.

Volgens Albert Heijn kan zo'n winkel op den duur op elke plek worden geplaatst waar tijdelijk een minisupermarkt nodig is, zoals kantoren en nieuwbouwwijken.

"Klanten willen op elke plek aan hun producten kunnen komen. Deze winkel is zo klein dat hij op een vrachtwagen kan worden geplaatst en zo kan worden verplaatst. We zien dat daar een kans ligt", zegt projectleider Jasper Hoogers van Albert Heijn.

Mandje
Lees ook:
Mandje laten staan en weglopen: asociaal gedrag na pinstoring bij Albert Heijn

Zo werkt het:

01:42