Sjoemelen met taxaties

VVD wil grotere pakkans fraude importauto: 'Dit is een vrijbrief'

05 september 2019 06:03 Aangepast: 05 september 2019 12:17
Archieffoto.

Wie fraudeert met de import van auto's, komt daar veel te vaak en makkelijk mee weg. Dat vindt VVD-kamerlid Helma Lodders. "De pakkans is veel te laag", zegt ze. "Dit is een vrijbrief voor fraude."

De belasting (bpm) die over een geïmporteerde auto moet worden betaald, wordt vastgesteld met een koerslijst, een wettelijke tabel of door taxatie. Vooral die laatste methode blijkt gevoelig voor fraude. Vaak wordt gesjoemeld door taxateurs, bijvoorbeeld door een deur te vervangen door een beschadigd exemplaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gesjoemel bij import auto's, 'schatkist loopt miljoenen mis'

Bij een kwart van de 140.000 auto's die in de eerste helft van het jaar is geïmporteerd, is gebruik gemaakt van een taxatierapport. Bij nadere controle van de Belastingdienst bij duizend auto's, blijkt vaak dat de schade is overdreven, schrijft staatssecretaris Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.

'Fors gefraudeerd'

Omdat er wegens een gebrek aan capaciteit niet meer auto's gecontroleerd kunnen worden, is de pakkans "uitermate klein", zegt VVD-kamerlid Lodders. "Er wordt fors gefraudeerd, dat hoor ik via signalen uit de praktijk." Staatssecretaris Snel kondigde eerder dit jaar maatregelen aan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sjoemelen met auto-import wordt moeilijker: kabinet pakt 'boefjes' aan

"Op dit moment kijken we alleen of een voertuig hier de weg op mag", zei Paul Diets van De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) in januari over die nieuwe aanpak.  "We controleren of de identiteit en de papieren overeenkomen. In de toekomst gaan we ook onafhankelijk controleren of de getaxeerde waarde van een importauto klopt." 

Zoden aan de dijk 

"Ik hoop dat dit zoden aan de dijk zet", zegt VVD'er Lodders. "Want nu lachen de fraudeurs in hun vuistje." Als er onjuiste aangifte is gedaan, kan de Belastingdienst een naheffing opleggen. Hoe vaak dat in de praktijk precies gebeurt, is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom komt die Chinese auto maar niet? En gaat dat nog veranderen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore