Ga naar de inhoud
Frustratie bij politie

Noodkreet korpschef: agenten hebben stroomstootwapen nodig

Korpschef Erik Akerboom.

De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, wil dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. De roep om een snel besluit over de taser volgt op onvrede binnen het politiekorps, nadat afgelopen vrijdag een man uit een trouwstoet een agent bewusteloos had geslagen.

In een interview in De Telegraaf zegt Akerboom dat het te lang duurt voordat de regering een besluit over de taser neemt. De korpschef beweert dat hij er alles aan heeft gedaan, maar dat de goedkeuring moet komen vanuit Den Haag. Hij zegt veel e-mails van gefrustreerde agenten te krijgen. "Hun frustratie is ook mijn frustratie. Meer dan eens per uur wordt een agent belaagd. Het geweld lijkt onuitroeibaar."

Tasergebruik Amerikaanse politie: 'Mijn broer werd geëlektrocuteerd'

01:46
In Amerika gebruikt de politie stroomstootwapens als alternatief voor vuurwapens. Het gaat vaak mis. De verstandelijk beperkte broer van Ebele overleed nadat agenten hun taser meerdere keren op hem hadden gericht.

Volgens de korpschef moet het stroomstootwapen helpen bij het herstellen van het gezag. "Het is effectief om geweld te stoppen en werkt bovendien preventief. Het moet er komen. De taser geeft collega’s zelfvertrouwen en kan uitkomst bieden tegen het geweld."

Gebruik al getest

Verschillende politiekorpsen hebben de taser al twee jaar gebruikt in een proef. Daarom moet de regering nu een besluit nemen over het stroomstootwapen, vindt Akerboom.

De korpschef belooft verder dat alles uit de kast wordt gehaald om de man die in Rotterdam bij een trouwstoet een politieagent aanviel op te pakken. "Een ontzettend laffe daad. De dader pakken we. Desnoods gaan we de hele trouwstoet horen."

Korpschef:
Lees ook:
Korpschef: politieleiding pakt geweld tegen agenten wel aan

Politie bont en blauw

02:56
Agent
Lees ook:
Agent neergeslagen bij controle trouwstoet in Rotterdam