Bemoeienis Opstelten

Minder-Marokkanen-proces Geert Wilders eindigt mogelijk vandaag

05 september 2019 06:08
Wilders en Opstelten Beeld © ANP/Fotobewerking

Vandaag wordt duidelijk of het proces tegen Geert Wilders wegens zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’ wordt stopgezet.

Volgens Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders heeft toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten zich persoonlijk bemoeid met de beslissing om Wilders te vervolgen. Dat is ongebruikelijk voor een minister, zeker als het om een politieke tegenstander gaat. 

'Bespreken'

RTL Nieuws kreeg vorige week geanonimiseerde documenten in handen, waaruit de actieve bemoeienis van Opstelten duidelijk werd.  Daarop schreef de minister: 'Bespreken. Zie vier punten OM.'

Dat staat haaks op wat Opstelten en OM-topman Herman Bolhaar en topambtenaar tot nu toe tegen de rechtbank hebben gezegd

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewijs voor bemoeienis proces-Wilders, PVV-leider overweegt stappen

Geen eerlijk proces

En er zijn meer stukken. Opgeteld bij elkaar vindt de advocaat van Wilders dat het helder is dat de minister van Justitie zich bij het Openbaar Ministerie gemengd heeft in de beslissing om de PVV-voorman te vervolgen. En daardoor is het geen eerlijk proces meer en moet het stoppen.

Het Gerechtshof dat de zaak tegen Geert Wilders behandelt, heeft gevraagd om de originele documenten, die dus niet geanonimiseerd zijn. Zo kan het Hof zelf een oordeel vellen over de inhoud daarvan. Of het proces daarna wordt afgeblazen, wordt in de loop van de ochtend duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore